Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, aralarındaki ticaret savaşının yol açtığı kriz ortamını yumuşatma amacıyla yürüttükleri görüşmelerin yeni turuna Londra’da start verdi.
Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’nın bildirdiğine göre, Çin Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik İlişkiler Sorumlusu Hı Lifıng, İngiltere'nin başkentinde düzenlenen Çin-ABD ekonomi ve ticaret istişare toplantısı kapsamında Amerikalı yetkililerle masaya oturdu.
Yapılan resmi açıklamalara göre, ABD heyetinde Hazine Bakanı Scott Bessent, Ticaret Bakanı Howard Lutnick ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer yer alırken, Çin tarafını Hı Lifıng temsil ediyor.
Görüşmelere ev sahipliği yapan İngiltere ise sürece doğrudan müdahil olmamakla birlikte, müzakerelere desteğini ifade etti. İngiltere hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Serbest ticaretten yana bir ülke olarak, ticaret savaşlarının kimseye fayda getirmediğini her zaman savunduk. Bu nedenle görüşmelerin başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz” ifadeleri yer aldı.
Görüşme öncesinde İngiltere Maliye Bakanı Rachel Reeves, Çinli yetkili Hı ve Amerikalı Bakan Bessent ile ayrı ayrı bir araya geldi.
Tarife Krizinin Geçmişi
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da Çin dâhil olmak üzere çeşitli ticaret ortaklarına yönelik ek gümrük vergileri açıklamıştı. Bu hamlenin ardından Pekin yönetimi misilleme kararı almış, karşılıklı vergi artırımları iki ülke arasında bir ticaret savaşı başlatmıştı. Sürecin sonunda Washington yönetimi, Çin’den ithal edilen ürünlere uygulanan vergileri yüzde 145’e kadar yükseltirken, Pekin yönetimi de ABD mallarına yüzde 125 oranında vergi getirmişti.
Gerilimi düşürme çabasıyla taraflar, 10-11 Mayıs tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya gelmiş, karşılıklı olarak gümrük vergilerinde 90 gün süreyle indirime gitme kararı almıştı. 14 Mayıs itibarıyla, ABD Çin ürünlerine uyguladığı vergi oranını yüzde 145’ten yüzde 30’a düşürürken, Çin de ABD ürünlerindeki vergiyi yüzde 125’ten yüzde 10’a indirmişti.
Ancak Trump, 30 Mayıs'ta yaptığı açıklamada Çin’in, Cenevre’deki uzlaşmanın büyük bir bölümünü yerine getirmediğini iddia etmiş ve bu durumu Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile doğrudan görüşeceğini söylemişti.
Washington yönetimi, Pekin'in nadir toprak elementleri ihracatında kısıtlamaları sürdürdüğünü öne sürerek buna karşılık yapay zeka çipleri ile ilgili yeni ihracat kontrolleri getirmiş, bu çiplerin tasarımında kullanılan yazılımların Çin'e satışını durdurmuş ve Çinli öğrencilerin vizelerine yönelik sınırlamalar uygulamaya koymuştu.
İki ülke lideri, 5 Haziran’da ilk kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, taraflar Cenevre’de varılan uzlaşının hayata geçirilmesi için görüşmelere devam edilmesi konusunda fikir birliğine vardı.