Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatih Konukcu, açlık krizinin ulaştığı ürkütücü boyutları gündeme taşıdı. Birleşmiş Milletler verilerine göre her yıl 9 milyon insan açlıktan ölüyor ve kurbanların çoğu çocuk. Konukcu’ya göre bu, artık tüm dünyayı tehdit eden sessiz ama ölümcül bir savaş.
Açlık Dünya Genelinde Can Alıyor
Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, Trakya bölgesinde gerçekleştirilen iklim uyum projesi kapsamında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Konukcu, "Dünyanın en ciddi problemi açlık. Peki nereden biliyoruz dünyanın en büyük probleminin açlık olduğunu? Çünkü yılda 9 milyon insan açlıktan ölüyor. Birçoğu da çocuk" şeklinde gerçekleştirdiği konuşmasıyla, durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.
İklim Krizi Açlığı Derinleştiriyor
Konukcu, açlık krizinin dört ana nedeni olduğunu belirtirken, “Açlık krizi giderek artıyor. Açlık krizinin 4 tane ana nedeni var. En büyük nedeni tabii ki çatışmalar. Fakat iklim krizi de en büyük nedenlerden bir tanesi” ifadelerini kullandı.
“Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, iklim krizini şöyle tanımlıyor, ‘Küresel ısınma dönemi sona erdi, küresel kaynama dönemi geldi.’ Dünyanın en ciddi problemi açlık” şeklinde konuşan Konukcu, Trakya’daki 1,5 derece sıcaklık artışının etkilerine yönelik hatırlatmalarda bulundu.
Tarım Tehlikede
Türkiye’nin Akdeniz iklim kuşağında yer aldığını vurgulayan ve yağışların yetersiz kaldığını ve ciddi kuraklığın yaşandığını aktaran Prof. Dr. Konukcu, “Akdeniz iklim kuşağı, iklim krizinden en çok etkilenecek ülkeleri barındırıyor. İklim değişikliği tüm sektörleri etkiliyor fakat tarım sektörünü direkt ve en fazla etkiliyor. Tarım sektörünü etkilediği için gıda güvencesizlik altına giriyor. Bu nedenle açlık ve yoksulluk en büyük problem” şeklinde konuştu.