Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncülüğünde hazırlanan “Anadolu: Toprağa Can, Zamana İz Bırakan Anneler” başlıklı sergi, Ankara Etnografya Müzesi'nde sanatseverlerle buluştu. Anneler Günü vesilesiyle düzenlenen sergi, Anadolu’nun annelik mirasına dair zengin bir anlatı sunuyor.
Açılış töreninde konuşan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, annelerin hayatımızdaki kıymetine vurgu yaparak, "Bugün annelerimizin günü. Ancak annelere duyulan sevgi ve minnet bir güne sığdırılamaz" ifadelerini kullandı.
İnceciköz, özellikle şehit ve gazi annelerinin gününü kutlayarak, serginin Cumhuriyet’in 102. yılına ithafen oluşturulan ve Bakan Mehmet Nuri Ersoy tarafından başlatılan “100+2 sergisi” kapsamında hazırlandığını belirtti.
Serginin içeriğine dair bilgi veren İnceciköz, “Toplamda 138 eserin yer aldığı sergide, 63 eser ilk kez sergileniyor. Temamız, anne ve annelik. En eski dönemlerden başlayarak Osmanlı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar kadının ve anneliğin toplumsal yaşamdaki izlerini anlatmak istedik” dedi. İnceciköz, sergiyi hazırlarken kadınların tarih boyunca hayatımıza bıraktığı izleri esas aldıklarını vurgulayarak, “Vatandaşlarımızı bu özel sergiyi görmeye davet ediyoruz” diye konuştu.
Farklı dönemlerden objelerin yer aldığı sergi, Neolitik çağdan Osmanlı’ya uzanan bir tarihsel seçki sunuyor. Doğurganlığı temsil eden tanrıça figürlerinden antik idollere, çivi yazılı tabletlerden gündelik yaşama dair parçalara kadar pek çok eser, Türkiye’nin çeşitli müzelerinden getirilerek ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.
Ziyaretçiler, aynı zamanda Anadolu kadınının el emeğini yansıtan kaftanlar, geleneksel el işçiliği örnekleri, süslemeli kemerler, broşlar ve gümüş fes gibi takılarla zenginleştirilmiş bir koleksiyonla buluşma fırsatı da yakalıyor.
Anadolu kadınının tarihsel yolculuğunu gözler önüne seren “Anadolu: Toprağa Can, Zamana İz Bırakan Anneler” sergisi, 15 Temmuz tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.