Almanya, Fransa, İtalya, Polonya, İspanya, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB), yayımladıkları ortak açıklamada Ukrayna'ya yönelik desteklerini sürdüreceklerini bir kez daha vurguladı. Açıklamada, kapsamlı, adil ve kalıcı bir barış için taahhütlerin kararlılıkla devam edeceği ifade edildi.
"Almanya Bildirisi" adı verilen bu ortak açıklama, Almanya, Fransa, İtalya, Polonya, İspanya ve İngiltere dışişleri bakanları ile AB Yüksek Temsilcisi'nin Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ile Berlin'de gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından yayımlandı.
Bildiride, “Avrupa’nın güvenliği ile Ukrayna’da barışın sağlanması birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Rusya’nın yasa dışı savaşının bin günü aşkın süredir devam etmesine rağmen Ukrayna ile dayanışmamızdan vazgeçmiyoruz” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulanarak, Ukrayna'nın meşru müdafaa hakkına desteğin süreceği belirtilerek, "Rusya'nın Ukrayna şehirlerini hedef alan sistematik saldırılarını, Kuzey Kore birliklerini konuşlandırmasını ve orta menzilli balistik füzeler kullanarak saldırganlığı artırmasını şiddetle kınıyoruz. Avrupa-Atlantik entegrasyonu yolunda ilerleyen Ukrayna'nın NATO ve AB üyelik hedeflerini destekliyoruz" denildi.
Barış için Müzakerelerde Ukraynalılar Olmadan İlerleme Olamaz
Açıklamada, Ukrayna'ya yapılacak askeri, ekonomik ve mali yardımların artırılacağı belirtilirken, Avrupa’nın katkısıyla G7’nin sunduğu 50 milyar dolarlık finansmanın hızlı bir şekilde serbest bırakılmasının önemi vurgulanarak, "Barışın sağlanması, Ukrayna halkının iradesi ve Avrupalıların dayanışması olmadan mümkün değildir. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Barış Formülü, bu sürecin en güvenilir yoludur" ifadeleri bildiride yer aldı.
Ayrıca, Ukrayna'ya uzun vadeli askeri ve mali desteklerin yanı sıra güvenlik garantilerinin sağlanması konusunda kararlılık dile getirildi.
Suriye ve Bölgesel Durum da Gündemdeydi
Ortak bildiride, Avrupalı bakanların Suriye'yi de ele aldığı ifade edildi. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve devlet kurumlarının bağımsızlığına saygının kritik olduğu vurgulanarak, "Suriye'deki geçiş süreci, Suriyelilerin liderliğinde ve BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına uygun olarak yürütülmelidir" denildi.
Lübnan’daki son ateşkesten duyulan memnuniyet dile getirilirken, Gazze için de ateşkesin devam etmesi, esirlerin serbest bırakılması ve insani yardımların artırılması gerektiği ifade edildi.
Avrupa ülkeleri hem Ukrayna’daki barış hedeflerine hem de bölgesel güvenliğe yönelik kararlılıklarını bir kez daha ortaya koydu.