Hemşirelik öğrencileri "iyi bir gelecek için başka bir ülkeye göç etmeye bel bağlamak istemiyoruz" dedi.

Balık ve Yoğurdu Birlikte Tüketmek Zararlı mıdır? Balık ve Yoğurdu Birlikte Tüketmek Zararlı mıdır?

Bugün Sağlık Bakanlığı'nın önünde 6 sivil toplum örgütü bir araya gelerek Bakan Fahrettin Koca'ya yazdıkları mektupları okudu. Türk Hemşireler Derneği, Hep-Sen, Genel Sağlık İş Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Öğrenci Hemşireler Derneği ve Türk Hemşireler Derneği Öğrenci Komisyonu bir araya gelerek, Bakan Koca'nın 10 Mart günü yaptığı açıklamanın adil olmadığını şu sözlerle ifade etti; "10 Mart 2024 tarihinde anestezi öğretim gören bir gencimize yaptığınız açıklamada bir kolaylık yapacağınızı, anestezi ve ameliyathane teknikerleri ile ATT ve paramediklerin diğer sağlık alanlarında da çalışabilmelerinin önünü açacağınızı ifade ettiniz. Ne yazık ki bu açıklama, yıllardır mesleklerin profesyonelleşmesi ve iş barışı adına verdiğimiz mücadele sırasındaki kaygılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi" dedi.

"Ucuz İş Gücü mü Yoksa Mesleki Kolaylık mı?"

Mektupların okunmasıyla gerçekleştirilen açıklamanın devamında; "Bu açıklamanız, atanamayan sağlık çalışanı sorununu çözmediği gibi sağlık çalışanlarını yine karşı karşıya getirdi. Hassas bir dengede, zorlukla, tekrar inşa etmeye çalıştığımız iş barışını bir kez daha yıktı. Bu açıklamada, iş alanları son derece özelleşmiş sağlık çalışanlarına yapılacağını söylediğiniz kolaylık, mesleki eğitimi göz ardı etmiyor mu? Ticari kaygıların ön planda olduğu kurum ve kuruluşlarda ucuz iş gücü kaygısıyla, her alanda herkese her işi yaptırmanın, emek sömürüsünün yolunu açmıyor mu?  Yani ucuz iş gücü mü yoksa mesleki kolaylık mı? Hem halkın hem de çalışanın sağlığını riske atmıyor mu" cümleleri kullanıldı.

Konuya ilişkin çözüm önerileri de sunan sendika sözcüleri; "Tüm çalışanların eğitimini aldıkları alanlarda ve eğitimini aldıkları görev yetki ve sorumluluk içinde çalışmaları için gerekli düzenlemelerin ve denetimlerin bir an önce yapılmasını, sağlık personeli eksikliğinin, OECD ortalamalarına uygun şekilde, her branş içinkadrolu ve güvenceli bir istihdam ile giderilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Bakan Koca'ya Mektup!

Türk Hemşireler Derneği Öğrenci Komisyonu ve Öğrenci Hemşireler Derneği bir araya gelerek Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yazdığı mektubu seslendirdi.

Türk Hemşireler Derneği Öğrenci Komisyonu Başkanı İlayda Ertuğrul ve Öğrenci Hemşireler Derneği Genel Sekreteri Ali Gümüşbaş'ın seslendirdiği mektubun öne çıkan başlıkları ise şu şekilde; "Sayın Bakan; Bizler, üniversitelerde hemşirelik eğitimi alan seksen bine yakın hemşirelik adayı olarak, bu ülkenin gençleri, geleceği umudu olarak eğitimimizi başarıyla tamamlayıp ülkemizin insanına hizmet etmek istiyoruz. Ancak, özellikle son yıllarda mesleğimizin profesyonelleşmesi, branşlaşması, eğitiminin daha da kaliteli hale getirilmesi için çalışmalar devam ederken, mesleki profilimiz giderek gelişirken, ne yazık ki bu mesleği gerektiği gibi uygulamaya imkan bırakmayan sağlık politikalarıyla yüz yüze gelmemiz nedeniyle,, umudumuzu koruyamıyor; severek, isteyerek tercih ettiğimiz mesleğimizin geleceğini göremiyoruz. Daha mezun olmadan karşılaştığımız çalışma ortamlarının üzerine, bir de bizi mesleğimizi yapamamak kaygısıyla endişelendiren bir seri gelişmeyle karşı karşıya kalıyoruz".

Yüksek İhtisas Üniversitesi'nde 3. sınıf öğrencisi olan ve Türk Hemşireler Derneği Öğrenci Komisyonu Başkanı İlayda Ertuğrul; "Hemşireyiz dediğimizde topluma taahhüt ettiğimiz nitelikli bakımın niceliklerini edindik. Diğer yandan ise, atama bekleyen mezunların sayısının yüzbinleri geçtiğini öğrendik. Her şeyin üstüne bir de hemşirelik eğitimi olmayan çalışanların “hemşire” olarak çalıştıklarını da öğrendik. İş yerinde şiddete, mobbinge tanık olduk. Öğrendikçe kaygımız arttı. Oysa uluslararası tanınırlığı olan, köklü bir mesleğin mensubu olacağız dedik, yasamız var, yönetmeliklerimiz var, arkamızda sağlam bir mevzuat var dedik. 10 Mart 2024 tarihinde Pendik’te yapmış olduğunuz açıklama bu dayanağımızı da elimizden aldı".

"Başka Bir Ülkeye Göç Etmek İstemiyoruz"

Gülhane Tıp'ta henüz 4. sınıfta olan ve Öğrenci Hemşireler Derneği Genel Sekreteri Ali Gümüşbaş ise şu cümleleri seslendirerek mektubu okumaya devam etti; "Atanamama, asgari ücretle özel bir kuruluşta çalışmak zorunda kalma, atansak bile mesleki çatışmaların ortasında kalma, mobbinge maruz kalma, insani olmayan saat ve sürelerde aşırı iş yükü altında ezilme gibi gözlemlerimiz bizleri adeta mezun olmaktan korkar duruma getirdi. Bizler bu ülkenin gençleri, geleceğin hemşireleri olarak daha işe başlamadan hevesimizi kaybetmek istemiyoruz. Hakkımız olanı istiyor, mesleğimize sahip çıkıyor, iyi bir gelecek için başka bir ülkeye göç etmeye bel bağlamak istemiyoruz. Ekmek kavgası için daha çalışmaya başlamadan diğer sağlık çalışanı ekip arkadaşlarımızla çatışmak istemiyoruz. Sağlık çalışanlarını birbirinin ikamesi yapan düzenlemelerin acilen geri çekilmesini, sağlık meslek mensuplarının aldıkları eğitim ve uluslararası standartlara uygun çalıştırılması istiyoruz"

Kaynak: Bülten