Sivas'ta 20 Yıl Sonra 7 Metre Çapında Obruk Oluştu Sivas'ta 20 Yıl Sonra 7 Metre Çapında Obruk Oluştu

Laringofarengeal reflü (LFR) olarak da adlandırılan boğaz reflüsü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucu ortaya çıkar. Bu durum, özellikle yatarken veya yemek yedikten sonra artış gösteriyor. Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması, boğazdaki tahrişe ve rahatsızlığa neden olurken gırtlak ve ses tellerine zarar vermektedir.

Boğazda ağrı ve gıcık hissi, boğazı sık sık temizleme ihtiyacı hissetme, tekrarlayıcı öksürük, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, kırmızı tahriş olmuş gırtlak, boğazda yumru hissi ve akıntı bazen mide asidinin boğaza kadar geldiğini hissetme en sık rastlanan belirtiler arasındadır.

Obezite, beslenme düzenindeki bozukluklar, mide fıtığı, sigara içilmesi, karına baskı yapan çok dar kıyafetler giyilmesi reflüyü tetikleyip şiddetini artırabiliyor. Tedaviler çoğunlukla yaşam tarzın değişiklik yapmakla sürdürülüyor.

Boğaz reflüsü genellikle KBB doktorunun hastanın boğazında ve gırtlağının arkasındaki tahriş veya şişlik semptomlarına göre muayenesiyle teşhis edilir. Çoğu durumda, tanı koymak için herhangi bir teste gerek duyulmaz. 

Yetişkinlerde boğaz reflüsü, boğazı ve gırtlağı yaralayabilir. Ayrıca bölgedeki kanser riskini artırabilir, akciğerleri etkileyebilir ve astım, amfizem veya bronşit gibi rahatsızlıkları tetikleyebilmektedir.

Rahatsızlık belirtilerine sahip kişilerin bir uzaman kontrolünde tedavi olması gelişebilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi adına oldukça önem taşıyor. 

Kaynak: AA