Borsa İstanbul'da işlem gören BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,59 oranında gerileyerek 9.078,43 puandan kapattı. Endeksteki bu düşüş, yatırımcılar tarafından dikkatle takip edildi.
Bir önceki kapanışa kıyasla 146,41 puanlık bir azalış yaşayan BIST 100'de, toplam işlem hacmi ise 93,6 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,02'lik sınırlı bir yükseliş gösterirken, holding hisseleri yüzde 0,45 oranında değer kaybetti.
Sektörel bazda incelendiğinde, en yüksek kazancı yüzde 1,17 ile inşaat sektörü elde etti. Buna karşılık, ulaştırma endeksi yüzde 3,27'lik düşüşle en fazla kaybettiren sektör olarak öne çıktı.
Bugün yayımlanan ekonomik verilere göre, ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde beklentilerin aksine yüzde 0,3 oranında daraldı. Ayrıca, özel sektör istihdamı da nisan ayında sadece 62 bin kişi artarak piyasa beklentilerinin altında kaldı.
Analistler, son dönemde açıklanan verilerin ardından ABD'de ekonomik durgunluk endişelerinin arttığını ifade ederek, "ABD Başkanı Donald Trump'ın uyguladığı politikaların, makroekonomik göstergelerdeki etkileri görülmeye başlandı. Bu durum, resesyon endişelerini körüklüyor" değerlendirmesi yapıldı. Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin, piyasalar açısından daha net bir tablo sunacağı vurgulandı.
Yarın hem yurt içinde hem de dünya genelinde birçok finansal piyasada 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla işlemler tatil olacak. Öte yandan, veri takviminde Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz kararı, ABD'de açıklanacak olan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), ISM imalat verileri ve inşaat harcamaları öne çıkıyor. BoJ’un faiz oranlarını değiştirmeyerek sabit tutmasının beklendiği bildirildi.
Teknik görünüm açısından değerlendirmede bulunan analistler, BIST 100 endeksinde 9.000 ve 8.950 puan seviyelerini destek olarak belirtirken, 9.100 ile 9.200 puan bandının direnç konumunda olduğunu ifade etti.