Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından geliştirilen yerli ve milli 'Çığ Mobil' uygulaması, potansiyel çığ tehlikesi olan 43 ilde çığ afetiyle oluşabilecek can ve mal kayıplarını önlemeyi hedefliyor. Uygulama, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirildi ve mobil cihazlarda kullanıma sunuldu.

Uygulama sayesinde Türkiye'deki çığ riski olan 43 ilin potansiyel çığ başlama bölgeleri harita üzerinde kırmızı renkte görülebiliyor. Bu alanlarla temas edildiğinde sesli uyarı alınarak güvenli rota çizilebiliyor. Ayrıca, uygulama çığ başlama bölgelerini görsel olarak tanımlama ve kullanıcıları tehlikeli alanlara girdiklerinde uyarabilme özelliklerine sahip.

Uzay Turizmi ile Uzayın Kapıları Aralanıyor Uzay Turizmi ile Uzayın Kapıları Aralanıyor

43 İlde Potansiyel Çığ Tehlikesi

Bitlis, Ağrı, Malatya, Adıyaman, Erzincan, Rize, Düzce, Bolu, Şırnak, Hakkari, Muş, Batman, Kars, Kocaeli, İzmir, Niğde, Van, Siirt, Hatay, Tunceli, Erzurum, Bilecik, Isparta, Kahramanmaraş, Elazığ, Sivas, Iğdır, Artvin, Trabzon, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Sinop, Kastamonu, Adana, Mersin, Ordu, Bingöl, Ardahan, Tokat, Kayseri, Yozgat ve Diyarbakır olmak üzere 43 ilde, potansiyel çığ tehlikesine karşı uygulama ile vatandaşlar uyarılıyor ve risk taşımayan alternatif rotalar öneriliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, uygulamanın hizmete sunulmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Potansiyel çığ tehlikesi olan 43 ilimizde, uygulamamız sayesinde çığ afetiyle oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçeceğiz" dedi. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Nurettin Taş ise yerli ve milli 'Çığ Mobil' uygulaması sayesinde vatandaşların çığ afetlerine karşı tedbirli hareket edebileceğini ve can ile mal kayıplarının önüne geçileceğini ifade etti.

Kaynak: DHA