Güney Çin Denizi'nde Sabina Sığı çevresindeki ihtilaflı bölgelerde Çin ile Filipinler arasındaki gerginlik hafta sonu boyunca sürdü. Çarpışan iki ülkenin sahil güvenlik gemileri, olayın ardından birbirini suçladı. 

Çin Sahil Güvenliği Sözcüsü Liu Dıcün, Filipin gemisinin "tehlikeli ve profesyonellikten uzak bir manevra yaparak bilinçli olarak Çin gemisine çarptığını" iddia etti.  

Diğer yandan, Filipinler Sahil Güvenlik Sözcüsü Jay Tarriela, Çin gemisinin Sabina Sığı'nda demirli BRP Teresa Magbanua gemisine herhangi bir provokasyon olmaksızın üç kez çarptığını ve bu durumun gemide hasara yol açtığını belirtti. 

Tarriela, BRP Teresa Magbanua'nın Nisan ayında bu bölgeye yönlendirildiğini ve Çin'in ihtilaflı resifi doldurarak yapılar inşa edeceğinden endişe edildiğini söyledi. Ayrıca, Çin Sahil Güvenliğinin sürekli olarak taciz ve gerilim yaratan eylemlerine rağmen Filipin gemisinin Sabina Sığı'ndan ayrılmayacağını vurguladı. 

Sabina Sığı'nda yaşanan gerilimler, Spratly Adaları'nın güneyindeki bölgede Çin ve Filipinler sahil güvenlik gemileri arasında çeşitli çarpışmalara neden oldu. Filipinler'in "Buhanginan" adını verdiği, Çin'in ise "Şienbin" olarak adlandırdığı Sabina Sığı'nda, Filipinler'e ait BRP Teresa Magbanua gemisi demirli olarak bekliyor. Filipin gemilerinin bu gemiye periyodik olarak ikmal sağlaması, Çin ile gerilime yol açıyor. 

Filipinler, 19 Ağustos'ta Çin Sahil Güvenliğine ait gemilerin çarpması sonucu iki Filipin gemisinin hasar gördüğünü duyurmuştu. 25 Ağustos'ta yaşanan bir diğer çarpışma sonrası da taraflar karşılıklı suçlamalarda bulunmuştu. Çin, 30 Ağustos'ta Filipinler'e Sabina Sığı'ndaki sahil güvenlik gemisini bölgeden çekmesi için uyarıda bulunmuştu. 

Güney Çin Denizi'ndeki anlaşmazlık, bölge ülkeleri arasında uzun süredir devam eden egemenlik ihtilaflarının merkezinde bulunuyor. Çin, 1947 yılında yayımladığı haritayla bölgenin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunmuştu. Ancak, Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya da bu bölgede hak talep ediyor. 

Audi, Brüksel Fabrikasındaki Krizi Uzlaşmayla Çözdü Audi, Brüksel Fabrikasındaki Krizi Uzlaşmayla Çözdü

Çin'in ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve bölgeyi sivil gemi filolarıyla kontrol etmesi, sadece bölge ülkelerinin değil, ABD'nin de karşı çıktığı bir durum.  

2016 yılında Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in başvurusu üzerine verdiği kararda, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki tek taraflı egemenlik taleplerinin hukuka aykırı olduğuna hükmetmişti. 

Kaynak: AA