Çin, küresel ticaret savaşlarının yoğunlaştığı bir dönemde Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerine iş birliğini artırma mesajı verdi. ABD'nin tarife politikalarının uluslararası pazarlarda yarattığı gerilimler karşısında Çin, bölgesel dayanışmayı güçlendirmek istiyor.
Milano’da düzenlenen ASEAN+3 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’na katılan Çin Maliye Bakanı Lan Fo’an ile Çin Merkez Bankası (PBoC) Başkanı Pan Gongsheng, bölgesel ekonomik iş birliğini derinleştirme yönünde güçlü mesajlar verdi. Çin’in Güneydoğu Asya’daki ortaklarıyla makroekonomik uyumu artırmaya ve ticaret ile yatırım ilişkilerini sağlamlaştırmaya hazır olduğunu belirten Lan, üretim ve tedarik zincirlerinde istikrarın önemine vurgu yaptı.
Lan konuşmasında, “Dünya ekonomisi büyük bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Küreselleşme karşıtı rüzgarlar sert esiyor; tek taraflı kararlar ve korumacı adımlar artıyor. Bu ortamda belirsizlik ve istikrarsızlık daha da derinleşiyor” diyerek, dayanışma vurgusunu öne çıkardı.
CMI’nin Güçlendirilmesi Bölgesel Güvenlik için Kritik
Toplantıda söz alan Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng ise, ASEAN+3 ülkeleri arasında imzalanan çok taraflı döviz takası mekanizması olan Chiang Mai Girişimi’ni (CMI) hatırlattı. Pan, bu yapının bölgesel finansal güvenlik açısından güçlendirilmesinin şart olduğunu ifade etti.
Pan, “ABD dışındaki para birimleriyle finanse edilebilecek, özellikle Çin yuanı gibi serbest kullanılabilen para birimlerini içeren hızlı finansman mekanizmaları oluşturulmalı. Bu adım CMI kapsamındaki kaynakları genişletmekle kalmaz, aynı zamanda bölgenin küresel para sistemindeki çeşitliliğini artırır” dedi. Ayrıca Pan, ASEAN ülkelerine, ABD'nin yükselttiği gümrük tarifelerine karşı birlikte hareket etme çağrısında bulundu.
Toplantıya katılan ülkeler, Chiang Mai Girişimi’nin daha etkili hale getirilmesi ve Uluslararası Para Fonu (IMF) çatısı altında kurumsallaştırılması konusunda görüş birliğine vardı.
Bilindiği üzere CMI, 2000 yılında Dünya Bankası’nın Tayland’ın Chiang Mai kentinde düzenlediği toplantıda kararlaştırılmış ve 2010’da yürürlüğe girmişti. Asya Finans Krizi sonrası kısa vadeli likidite ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan bu girişimle, ilk etapta 120 milyar dolarlık bir finansman havuzu oluşturulmuş, bu miktar 2012 yılında 240 milyar dolara yükseltilmişti.
Trump’ın Tarife Kararına Çin’in Sert Yanıtı
ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da başta Çin olmak üzere bazı ticaret ortaklarına yönelik ek gümrük vergileri açıklaması, iki ülke arasında tarife savaşını başlatmıştı. Bu adıma Çin’den gecikmeden karşılık gelmiş, Washington yönetimi Çin’e yönelik tarifeleri yüzde 145’e kadar yükseltmişti. Pekin ise ABD’den ithal ürünlere yüzde 125 oranında gümrük vergisi koyarak cevap vermişti.
Diğer ülkelere uygulanan ek tarifeler 90 gün süreyle ertelenirken, Çin’e yönelik düzenlemeler hemen yürürlüğe girmişti. Bu durum, Çin ile ASEAN ülkeleri arasındaki iş birliğinin daha da önem kazanmasına yol açtı.