Çin, Kanada'ya ait bir savaş gemisinin, üzerinde egemenlik tartışmaları süren Tayvan Boğazı'ndan geçişine karşı sert bir tepki gösterdi. 

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Tayvan Boğazı'nın kontrolünden sorumlu olan Doğu Cephesi Komutanlığı aracılığıyla yaptığı açıklamada, Çin Deniz ve Hava Kuvvetlerinin gemiyi seyrini takip ettiğini bildirdi. 

Yapılan açıklamada, geminin geçişi, "Tayvan Boğazı'nda kasıtlı olarak gerginlik yaratmak ve barış ile istikrarı tehdit etmek" şeklinde tanımlandı. Ayrıca, komutanlığa bağlı kuvvetlerin sürekli hazırlık halinde olduğu ve her türlü tehdit ile provokasyona karşı güçlü tedbirler alacağı vurgulandı. 

Kanada'nın "Halifax" sınıfı Ottowa fırkateyni, dün Tayvan Boğazı'ndan geçmişti. Bu geçiş, Kanada gemilerinin 2025'te Tayvan Boğazı'ndan yaptığı ilk geçiş olmasının yanı sıra, 2022'den bu yana 6. geçişi oldu. 

Geçişin dikkat çeken noktalarından biri, Kanada gemisinin bu sefer yalnız başına hareket etmesiydi. Önceki geçişlerde Kanada gemileri ABD savaş gemileriyle birlikte bölgeden geçerken, bu kez Kanada gemisi tek başına ilerledi. ABD Başkanı Donald Trump'ın "Kanada, ABD egemenliğine katılmalı" şeklindeki açıklamaları, son dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerde gerilime yol açmıştı. 

Tayvan'dan Geçişe Destek 

Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Kanada'nın Tayvan Boğazı'ndaki geçişine tam destek verdi. Bakanlık, "Kanada, Tayvan Boğazı'nda özgürlük, barış ve açıklık adına somut bir adım atarak, bölgenin uluslararası sulardan olduğu konusundaki kararlı duruşunu bir kez daha sergilemiştir" ifadelerine yer verdi. 

Tayvan Savunma Bakanlığı da, Kanada gemisinin geçişi sırasında Çin'e ait 24 askeri hava aracının ada çevresinde tespit edildiğini ve bunlardan 18'inin Tayvan Boğazı'ndaki "orta çizgi"yi geçtiğini bildirdi. 

Çin Askeri Hava Araçları ve Gemileri Ada Çevresinde Görüldü 

Tayvan Savunma Bakanlığının sosyal medya platformu X'teki paylaşımına göre, dün akşam saatlerinden sabah saatlerine kadar ada çevresinde 41 Çin askeri hava aracı gözlemlendi. Bu uçaklardan 28'i, Tayvan Boğazı'nda tarafların etkilerini sınırladığı varsayılan "orta çizgi"yi aşarak, Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi" ilan ettiği kuzey, orta ve güneybatı bölgelerinde uçtu. 

Ayrıca, Tayvan çevresinde Çin'e ait 9 savaş gemisi de tespit edildi. Tayvan ordusu, durumu yakından izlerken gerektiğinde yanıt verme hazırlığında olduklarını belirtti. 

Kanada Donanmasının Tayvan Boğazı'ndan geçişinin hemen ardından gelen bu uçuşlar ve gemi devriyeleri dikkat çekici bir şekilde artış gösterdi. 

Sağlık Bakanlığı’ndan Tüm Yurtta Vücut Kitle İndeksi Taraması Sağlık Bakanlığı’ndan Tüm Yurtta Vücut Kitle İndeksi Taraması

Çin-Tayvan Anlaşmazlığı 

Çin, Tayvan'ı kendi topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak kabul etmekte ısrar ediyor. Ancak 1949'dan bu yana Tayvan, fiili olarak bağımsızlığını sürdürmekte ve Çin ile Tayvan arasındaki ayrılık hâlâ devam etmektedir. 

Çin, Tayvan Boğazı'nı kendi kara suları olarak görmekte ve bölgedeki başka ülkelerin askeri varlıklarını şiddetle karşılamaktadır. Kanada'nın bölgedeki askeri faaliyetleri ise Çin ile Kanada arasındaki gerilimi tırmandırmaktadır.

Kaynak: AA