ABD'nin uygulamaya koyduğu ek gümrük vergilerine karşın Çin’in nisan ayı ihracatında artış yaşandı.
Çin Gümrükler Genel İdaresi tarafından açıklanan verilere göre, ülkenin ihracatı nisan ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,1 oranında yükselerek 315,6 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 0,2'lik sınırlı bir düşüşle 219,5 milyar dolara geriledi. Böylece Çin'in dış ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olarak kaydedildi.
ABD ile yaşanan ticari sürtüşmeler, Çin'in bu ülkeye ihracatında yüzde 21'lik bir düşüşe neden olurken, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerine yapılan ihracat yüzde 20,8, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan ihracat ise yüzde 8,2 oranında arttı.
Uzmanlar, nisan ayındaki ihracat artışını Çin'in ticari baskılara karşı dayanıklılığının bir göstergesi olarak yorumladı. Yılın ilk çeyreğinde ülkenin ihracatı yüzde 6,9 artarken ithalatında yüzde 6 oranında azalma görülmüştü.
Mart ayında da Çin’in ihracatında yüzde 12,4’lük bir artış kaydedilmişti. Bu yükselişte, ABD’nin yeni tarifeler getireceği beklentisiyle Çinli şirketlerin önceden yaptığı yoğun sevkiyatlar etkili olmuştu.
Tüm bu gelişmelerin gölgesinde, ABD ve Çinli yetkililer, süregelen ticaret gerilimlerini ele almak amacıyla bugün İsviçre'de bir araya geliyor. Müzakerelerde ABD heyetine Hazine Bakanı Scott Bessent ile Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, Çin heyetine ise Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng başkanlık edecek.
Bu görüşmeler, iki ülkenin karşılıklı tarife artırımlarının ardından gerçekleştirilecek ilk resmi müzakere olması açısından önem taşıyor.
Tarife Gerginliği Nasıl Başladı?
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan'da Çin dahil bazı ticaret ortaklarına yönelik ek gümrük vergileri getirdiklerini açıklamıştı. Çin'in buna misilleme yapmasıyla başlayan gerilimde Washington yönetimi, Çin’e uygulanan tarifeleri yüzde 145’e kadar yükseltmiş, Pekin ise ABD’den ithal edilen ürünlere yüzde 125 oranında vergi koymuştu.
ABD, diğer ülkelere yönelik tarifeleri 90 gün süreyle erteleme kararı alırken, Çin’e uygulanan vergiler ise doğrudan yürürlüğe girmişti.