Firmanın Kurucu CEO’su Nagihan Yılmaz, bu yatırımla hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük katkılar sağlayacaklarını belirtti.

Günlük 160 Ton Atık İşlenecek

Yeni tesisin, günlük 160 ton atık işleyerek enerji üreteceğini ve geri dönüşüm süreçlerini destekleyeceğini ifade eden Yılmaz, bu projenin ülkenin sürdürülebilir enerji hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynayacağını vurguladı. Yılmaz, “Bu yatırım sadece çevresel faydalar sağlamayacak, aynı zamanda ekonomiye de ciddi katkılar sunacak” dedi.

Geri Dönüşümde Yenilikçi Çözümler

DG Doğru Geri Kazanım, Çubuk’taki yeni tesisinde evsel ve endüstriyel atıkları işleyerek enerji değeri yüksek yakıtlar üretecek. Yılmaz, “Tesisimizde saatte 10 ton atık işleme kapasitesine sahip olacağız ve iki vardiya çalışarak günlük 160 ton atık işlemeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Atıkların Enerjiye Dönüşümü

Nagihan Yılmaz, atıkların enerji üretiminde kullanılabilecek potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek, “Plastik kaplar gibi görünüşte değersiz olan atıklar, enerji üretimi için değerlendirilebilir. Biz, bu atıkları çimento fabrikaları gibi enerji yoğun sektörlerde kullanılmak üzere özel yakıtlara dönüştürüyoruz. Böylece ithal kömür yerine yerli kaynakları kullanarak ekonomimize katkı sağlıyoruz” dedi.

Ekonomik ve Çevresel Katkılar

Çubuk ATY tesisinin aynı zamanda bir toplama ve ayırma tesisi olarak hizmet vereceğini belirten Yılmaz, “Geri kazanılabilir atıkları ayrıştırarak geri dönüşüm tesislerine yönlendireceğiz. Bu sayede ekonomiye tekrar kazandırılabilecek malzemeleri geri dönüşüm süreçlerine dâhil edeceğiz” dedi.

Yenimahalle'de Su Kesintisi (26 Temmuz 2024) Yenimahalle'de Su Kesintisi (26 Temmuz 2024)

Kömüre Alternatif: ATY Yakıtı

Yılmaz, ürettikleri ATY’nin çimento fabrikalarında kömür alternatifi olarak kullanılacağını ve bunun ekonomik açıdan büyük bir değer taşıdığını söyledi. “ATY, ithal edilen kömüre alternatif olarak kullanıldığında hem çevreye hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.

Sürdürülebilir Enerji Üretimi ve Karbon Emisyonunun Azaltılması

ATY üretiminin düzenli depolama alanlarının daha az kullanılmasına sebep olduğunu ve böylece çevresel problemlerin önüne geçildiğini ifade eden Yılmaz, “Kömür gibi tükenen enerji kaynaklarını daha az kullanarak bu kaynakların ömrünü uzatıyoruz. ATY’nin sürdürülebilirliği sayesinde, enerji yoğun sektörlerde sürdürülebilir bir enerji kaynağı ortaya çıkartıyoruz” dedi.

Çubuk'ta Atıklar Enerjiye Dönüşecek1 Görsel

Biyodizel ve Geri Dönüşüm Yatırımları

DG Doğru Geri Kazanım, entegre atık yönetim şirketi olma hedefiyle biyodizel üretimine de yatırım yapmayı planlıyor. Yılmaz, “Yıl sonuna kadar biyodizel tesisi kurarak bitkisel atık yağlardan biyodizel üretmeyi hedefliyoruz. 2025 yılına kadar atık toplama hacmimizi 26 bin tona çıkarmayı planlıyoruz” dedi.

İstihdam ve Ekonomik Gelişme

Yılmaz, ATY tesisinde 25 kişilik bir istihdam sağlayacaklarını ve biyodizel tesisiyle birlikte bu sayının artacağını belirtti. “Bitkisel atık yağ toplama tarafında ise 250 kişiye istihdam sağlamayı planlıyoruz” dedi.

Kadın Girişimcilere İlham Kaynağı

Nagihan Yılmaz, sektördeki başarılarıyla “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Ödülü”ne layık görüldü. Yılmaz, Ankara Üniversitesi’nden kimya mühendisi olarak mezun olduktan sonra sektörde önemli projelere imza attı ve 2020 yılında DG Doğru Geri Kazanım’ı kurdu.

Çubuk'ta Atıklar Enerjiye Dönüşecek2 Görsel

Dönüştüren Kadınlar Derneği ile Toplumsal Bilinçlenme

Yılmaz, geri dönüşüm bilincini yaymak amacıyla Dönüştüren Kadınlar Derneği’ni kurduklarını belirterek, “Gıdanın, çöpün ve insanın dönüşümünü sağlayarak toplumsal bilinçlenmeyi hedefliyoruz. Kadının dönüştürme gücüne odaklanıyoruz” dedi.

Türkiye Genelinde Geri Dönüşüm Bilincini Artırma

Yılmaz, "Dönüştüren Mutfak ve Dönüştüren Sahne gibi etkinliklerle farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Bu yıl İstanbul, İzmir, Muğla ve Doğu Anadolu'da etkinlikler düzenleyeceğiz. Hedefimiz, Türkiye genelinde geri dönüşüm bilincini artırmak ve daha sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak" dedi.

Ankara’dan son dakika haberleri için bizi takip edin!

Muhabir: Sibel Bay