Cilt kırmızı, iltihaplı ve kaşıntılı hale geldiğinde deri döküntüsü oluşur. Bazı deri döküntüleri kuru ve kaşıntılıdır, bazıları ise ağrılıdır. Virüsler, bakteriler, alerjenler ve egzama gibi cilt rahatsızlıkları da dahil olmak üzere birçok şey deri döküntüsüne neden olabilir.

Hemen hemen herkes yaşamları boyunca en az bir kez ciltte döküntü yaşar. Bazen kaşıntılı hissetmek veya bir süre kırmızı, pul pul bir cilde sahip olmak son derece yaygındır.

Deri Döküntüsü Neden Olur?

Egzama: Ciltte döküntü neredeyse her gün karşılaşılan bir durumdur. Sağlıklı bir deri, günde ortalama 30 ila 40.000 arasında ölü hücresini dökerek yenilerinin oluşmasını sağlar. Deri döküntüsü hastalığı ortaya çıktığında ise çok fazla deri hücresi dökülmeye başlar. Cilt yüzeyini kaplayan yağlı ve nemli katman kuruduğu zaman pul pul dökülür. Egzama, cildin kuruması, kaşıntı, kızarıklık ve döküntülerle belirgin olan kronik bir cilt durumudur. Atopik dermatit, bir tür egzama türüdür.

Havucun Faydaları Nelerdir? Havucun Faydaları Nelerdir?

Kontakt dermatit: Temas dermatiti veya atopik dermatit gibi çeşitli dermatit türleri cilt döküntülerine yol açabilir. Temas dermatiti, cilde temas eden bir maddeye karşı alerjik bir reaksiyon sonucu ortaya çıkabilirken, atopik dermatit genellikle cilt kuruluğu, kaşıntı ve döküntülerle karakterizedir.

Kurdeşen: Ürtiker olarak da adlandırılan kurdeşen, kabarık, kırmızı ve kaşıntılı cilde neden olur. Havadaki alerjenlere veya böcek sokmalarına karşı alerjik reaksiyonunuz varsa, kurdeşen olabilirsiniz. Aşırı sıcaklık değişiklikleri ve bazı bakteriyel enfeksiyonlar da ürtikere neden olabilir.

Sedef hastalığı: Bu yaşam boyu süren cilt bozukluğu, kalın, pullu bir döküntüye neden olur. Döküntü genellikle dirsekler, dizler, bel, kafa derisi ve cinsel organlarda oluşur. Sedef hastalığı kalıtsal olabilir. Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin hızla büyüyüp birikmesine neden olan kronik bir inflamatuar bir durumdur. Bu durum, kızarıklık, pullanma ve kaşıntıyla sonuçlanan döküntülere neden olabilir.

Yaygın: Deri döküntüleri, su çiçeği, kızamık, molluscum contagiosum ve kuruluk gibi birçok yaygın durumun ortak bir belirtisidir. Bazı ilaçlar, alerjik reaksiyonlar veya cilt hassasiyetine neden olarak döküntülere yol açabilir. Uzun süreli güneşe maruz kalma veya güneşe karşı korunmasız olma sonucu cilt yanıkları ve döküntüler meydana gelebilir.

Deri Döküntüsü Belirtileri Nelerdir?

Deri döküntüsü belirtileri, türe ve nedene bağlı olarak değişir. Döküntüler vücudun bir bölgesinde veya her yerinde gelişebilir. Ciltte döküntü belirtileri şunlardır:

Deride kızarıklık ve pullanma

Yanma veya batma

Deride aşırı sertlik ve kabuk görünümü

Derinin şişmesi ve iltihaplanması

Derinin kuruması ve aşırı kaşınması

Derinin sızlaması ve ağrıması

Deri Döküntüsü Nasıl Geçer?

Deri döküntüsü tedavisinin ilk adımı cildin ihtiyacı olan nemi geri alması ile başlar. Öncelikle bol bol su içerek ve vücudunuzu nemlendirerek deri döküntüsü tedavisine başlayabilirsiniz. Kaşıntılı deri dökülmesi yaşıyorsanız, bu bölgeyi kaşımamanız ve sudan uzak tutmanız yararınıza olacaktır. Diğer durumlarda, deri döküntüsünü tedavi etmeden önce nedeninin bulunması gerekir. Eğer deri döküntüsü 7 günden uzun sürüyor, kızarık görünüyor ve ağrıyorsa, kesinlikle bir dermatoloğa gidilmesi gerekir.

Cilt döküntülerinin nedenini belirlemek ve uygun tedaviyi sağlamak için genellikle bir dermatolog veya cilt uzmanına danışılması önerilir. Tedavi, döküntünün altında yatan nedene bağlı olarak değişir ve topikal kremler, antihistaminikler, antibiyotikler veya diğer ilaçlar içerebilir. Ayrıca, cilt döküntülerinden kaçınmak için uygun cilt bakımı ve alerjenlere maruz kalma riskini azaltmak da önemlidir.

Muhabir: Ebrar Çelik