Bu keşif, Dünya'daki deniz yaşamının çeşitlendiği ve ilk dört ayaklı amfibilerin karaya çıktığı Devoniyen dönemine ait bir pencere sunuyor.

Keşfin Detayları

Araştırmacılar, İngiltere'nin Minehead yakınlarındaki Adam Asmaca Kumtaşı Oluşumu'nda 419 ila 358 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen bu antik ormanın kalıntılarını incelediler. Fosil ağaçlar, ince ve oyuk gövdeleriyle palmiye ağaçlarına benzemekte ancak modern ormanlardan büyük ölçüde farklılık göstermektedir.

Cambridge Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü'nden Profesör Neil Davies, bu keşfin modern ormanlarla karşılaştırıldığında "oldukça tuhaf" olduğunu belirtti. Çalılıkların bulunmadığı ve çimenin henüz oluşmadığı bu dönemde, yoğun ağaçlar arasından düşen ince dalların manzarayı büyük ölçüde etkilediğini ifade etti.

Devoniyen Döneminde Yaşam

Devoniyen dönemi, deniz yaşamının çeşitlendiği ve karasal yaşama geçişin ilk belirtilerinin görüldüğü bir dönemi kapsar. Keşfedilen fosil orman, bu evrimsel değişimin bir parçası olarak su ve toprak etkileşimini değiştiren ağaçların ortaya çıkışını gösteriyor.

Devoniyen dönemindeki bu evrimsel değişiklikler, denizlerdeki çeşitli yaratıkların yanı sıra ilk dört ayaklı amfibilerin de ortaya çıkmasına yol açtı. Kuzey Amerika, Grönland ve Avrupa'nın tek bir kara kütlesi olduğu bu dönemde genel iklimin nispeten sıcak olduğu düşünülmektedir.

Ağaçların İşlevi Ve Çevresel Etkisi

Araştırmacılar, Devoniyen dönemindeki ormanın, ağaçların su ve toprak etkileşimini değiştirerek çökeltilerin dengelenmesine yardımcı olduğunu belirtiyor. Bu fosil ormanın keşfi, nehirlerin işleyişindeki değişiklikleri gösteren önemli bir aşamayı koruyor. Çalışmanın lideri Profesör Davies, "Bu fosillerin içerdiği kanıtlar, nehirlerin daha önce olduğundan tamamen farklı bir şekilde işlemeye başladığı ve bugünkü büyük aşındırıcı güce dönüştüğü önemli bir aşamayı koruyor" dedi.

Tarihin Arka Odası Hayranlarına Müjde! Efsane Program Geri Dönüyor Tarihin Arka Odası Hayranlarına Müjde! Efsane Program Geri Dönüyor

Yeni Keşif Ve Gelecek Çalışmalar

Daha önce dünyadaki en eski ormanın New York yakınlarındaki bir taş ocağında olduğuna inanılıyordu. Ancak, Minehead bölgesindeki yeni fosil keşfi, bilim dünyasında heyecan yaratmış ve İngiliz kayalarının daha fazla incelenmesinin yeni keşiflere yol açabileceğini göstermiştir. Araştırmacılar, Dünya'nın evrimine ve geçmişine dair daha fazla ışık tutmak amacıyla devam eden çalışmalar yapacak.

Muhabir: Sibel Bay