NECMETTİN KURUCU

Yüze Buz Sürmenin Faydaları Nelerdir? Yüze Buz Sürmenin Faydaları Nelerdir?

Bir zamanlar dünyanın 'Pangea' olarak bilinen bir süper kıta olduğuna inanılıyordu. Tüm kıtaların bir araya gelme şeklini anlatmak üzere tasarlanan Pangea, 240 milyon yıl önce vardı ve yaklaşık 200 milyon yıl sonra parçalanarak bugün aşina olduğumuz ülkeleri oluşturmaya başladı.

İran

20. yüzyılın ortalarına kadar İran'a İran deniyordu. Ulus, dünyanın en eski sürekli büyük medeniyetlerinden biridir. Tarihi ve kentsel yerleşimleri M.Ö. 7000 yıllarına kadar uzanıyor. İlk kez MÖ 625'te antik Medler tarafından birleştirilen İran, bir zamanlar Ahameniş İmparatorluğu (MÖ 550-330) olarak bilinen Büyük Kiros'un en büyük ve ilk dünya imparatorluğunun parçasıydı.

Daha sonra 1501'de Safevi hanedanı döneminde ulus, kurtarılmış bir devlet olarak adlandırıldı. İran, 1501'den 1979'a kadar neredeyse kesintisiz bir imparator tarafından yönetilen Şii monarşiye dönüştü. Bu nedenlerden dolayı İran, dünyanın en eski ülkesi olarak kabul ediliyor.

Mısır

Mısır neredeyse 30 yüzyıldır varlığını sürdürüyor. Son yıllarda yapılan kazılarda kayıp bir şehir keşfedildi. Sohag'daki bu yeni bulguların 7.000 yıldan daha eski olduğuna inanılıyor. Bu yeni bulguların yardımıyla, eski Mısır'ın erken hanedan dönemleri artık yaklaşık 5 bin yıl öncesine dayanıyor. Arkeologlar, yeni bulunan bu konutların ve mezarların, artık yeniden yüzeye çıkan, çoktan kaybolmuş bir başkentin parçası olduğundan şüpheleniyorlar. Diğer şüpheler ise bölgenin ayrı bir köy olduğu ve muhtemelen tarihi şehir Abydos'un üstesinden geldiği yönünde.

Gürcistan

Günümüz Gürcistan'ı şarap yapımının doğduğu yer olarak kabul edilmektedir. Burada dünyanın en eski şarap kavanozları bulunabilir. Bu kavanozlardan bazıları en az 8.000 yıllıktır ve tarih öncesi şarap yapımının eski kanıtları olarak kabul edilir. Antik kaynaklara dayanan arkeolojik bulgular da erken dönem siyasi ve toplumsal yapıların varlığını doğruluyor. Bu bulgular M.Ö. 7. yüzyıla kadar uzanıyor. Sonuç olarak Gürcistan dünyanın en eski ülkesi olma yolunda güçlü bir rakip.

Etiyopya

Etiyopya en az 2000 yıldır varlığını sürdürüyor. Afrika'nın kurtarılmış en eski ülkesi ve aynı zamanda dünyanın en eski egemen devletlerinden biridir. 80'den fazla etnik gruptan oluşan günümüz Etiyopya'sı hiçbir zaman sömürgeleştirilmedi. Ancak bu, 1936'dan 1941'e kadar İtalya tarafından işgal edilmesi dışındadır.

Etiyopya diğerlerine kıyasla nispeten genç kalıyor. Her ne kadar doğrulanmamış olsa da pek çok bilim insanı, bu bölgenin 150 ila 200 bin yıl öncesine kadar erken arkaik insan yerleşimlerine tanık olduğuna inanıyor. Dünyanın en eski hominid fosillerinin keşfi bu inançları daha da güçlendiriyor. Ardipithecus ramidus olarak bilinen bu fosillerin tarihi 1994 yılında 4,2 milyon yıl öncesine kadar uzanmaktadır.

San Marino

Bu millet dünyanın en küçük lkelerinden biridir. 30.000'den az nüfusuyla San Marino, dünyanın var olan en eski cumhuriyetidir. M.S. 301'de Saint Marinus adında yetenekli bir inşaatçı tarafından kurulan bu küçük ulus, ilk kez 1797'de Napolyon'un Fransa'sı tarafından tanındı. Ancak diğer Avrupa ülkeleri onun varlığını egemen bir devlet olarak ancak 18 yıl sonra kabul etti.

Moğolistan

1206 yılında Cengiz Han tarafından kurulan Moğol İmparatorluğu, hem Moğolca konuşan hem de diğer Türk boylarından oluşuyordu. Ülkenin Khovd Eyaletindeki arkeolojik araştırmalar canlı pembe, kahverengi ve kırmızı toprak boyası tablolar buldu. Bu resimler tarihi hayvanları tasvir ediyor ve tarihi 20.000 yıl öncesine kadar uzanıyor.