Ekonomik karar alma süreçlerinde, referans olarak kullanılan büyüklükler, kararların şekillendirilmesinde önemli bir rol oynar. Bu büyüklükler ise “Çıpa” olarak ifade edilir. Bu tür referans noktaları, yatırımcıların öngörüde bulunmasını kolaylaştırır.
Bir merkez bankasının kur çıpası politikası, belirli bir döviz kuru seviyesine bağlı kalacağına dair taahhütlerde bulunur. Bu taahhütler, diğer ekonomik unsurlar tarafından güvenle karşılandığında, , fiyat ve ücret artışları belirlenen politika doğrultusunda şekillenir. Çıpa olarak kullanılan büyüklüklere; parasal büyüklükler, faiz oranları, büyüme oranları ve enflasyon örnek olarak verilebilir.
Söz konusu çıpalara duyulan güven eksikliği durumunda, referans alınan büyüklükler bu özelliklerini yitirir. Bu, ekonomik karar alma süreçlerinde belirsizliğe yol açar. Son yıllarda, kur ve faiz oranı gibi büyüklüklere duyulan güvenin azalması enflasyonun çıpa olarak kullanımını daha yaygın hale getirmiştir.
Enflasyon hedeflemesi, genellikle daha güvenilir bir referans noktası olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Çünkü enflasyon oranları, iktisatta dengeyi muhafaza etmek ve fiyat düzeylerini kontrol altında tutmak bakımından merkez bankalarının politika kararları üzerinde son derece etkilidir. Bu sebeple, enflasyon çıpası, ekonomik kararların daha tutarlı ve öngörülebilir bir şekilde alınmasına yardımcı olabilir.