Küresel ekonomideki karamsarlık işten çıkarma dalgasının büyümesine yol açıyor.
Yüksek enflasyon karşısında artan faiz oranları ekonomik aktiviteyi günden güne yavaşlatırken, özellikle ABD ve Avrupa'da çalışan sayısını azaltma kararı alan şirketlere bu yıl yenileri katıldı.
Ülkelerin yüksek enflasyonla mücadelesi, sıkılaşan para politikalarıyla birlikte resesyon endişelerine de yol açtı.
Faiz artırımlarıyla borçlanma maliyetleri artarken, bu durum tüketici talebi ve işletmelerin büyümesini baskılayarak ekonomik büyümeyi yavaşlama eğilimine getirdi.
Politika yapıcılar yüksek enflasyona karşı resesyon riskini göze alırken, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi pek çok kuruluş kısıtlayıcı para politikalarının dünya ekonomisinin büyüme hızını düşüreceğini bekledi.
Rusya-Ukrayna Savaşı başta olmak üzere jeopolitik gerilimler de küresel ekonomik görünüme yönelik belirsizliğin yüksek kalmaya devam etmesine sebep oldu.
Teknolojiden Eğlence Sektörüne Kadar Büyük Kıyım
Yüksek enflasyon karşısında sıkılaşan para politikaları ve jeopolitik gerilimlerle yüksek kalmayı sürdüren ekonomik belirsizlikler, uluslararası şirketleri maliyetlerini düşürmeye yönelik adımlar atmaya zorladı.
Birçok uluslararası şirket, bu süreçten en az zararla çıkabilmek amacıyla geçen yıl itibarıyla yatırmlarını durdurmaya ve işten çıkarmaları giderek artırmaya başladı.
Özellikle ABD ve Avrupa'da çalışan sayısını azaltma kararı alan şirketlerin listesi giderek artarken, işten çıkarma dalgasının bu yıl büyüdüğü öne çıktı.
Teknoloji sektöründe başlayan işten çıkarmalar, bu sektörün ötesine geçerek imalat, perakende, finansal hizmetler ve medya gibi pek çok sektörde etkisini gösterdi.
İşten çıkarmaları izleyen Layoffs.fyi verilerine göre, 10 Aralık itibarıyla, bu yıl 1153 teknoloji şirketi 256 bin 991 kişiyi işten çıkardı. Geçen yıl 1064 teknoloji şirketi 164 bin 969 kişiyi işten çıkarmıştı.
ABD'nin büyük teknoloji şirketlerinden gelen işten çıkarma haberleri ekonominin durumuna yönelik endişeleri beraberinde getirdi.
Teknoloji sektöründeki işten çıkarmalar
Bu şirketlerden Microsoft, bu yılın başında şirketin maliyetlerini geliri ve müşteri talebiyle uyumlu hale getirebilmek amacıyla 10 bin çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. Şirketin, temmuz ayında da 1000'den fazla kişiyi işten çıkaracağı bildirildi.
Google'ın ana kuruluşu Alphabet, Ocak'ta 12 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Alphabet Üst Yöneticisi Sundar Pichai, son 2 yılda dramatik bir büyüme dönemi yaşadıklarını fakat bugün karşı karşıya oldukları ekonomik gerçekliğin farklı olduğuna dikkat çekti. Google'ın da eylül ayında küresel işe alım ekibinden yüzlerce çalışanının işine son vereceği açıklandı.
Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta, geçen yıl Kasım ayında 11 binden fazla çalışanını işten çıkaracağını açıklaması sonrası 2023'ü "verimlilik yılı" ilan etti ve nisan ayında ikinci toplu işten çıkarma dalgasında 10 bin çalışanının daha işine son vereceğini belirtti.
ABD'li e-ticaret devi Amazon, ekonomik görünüm sebebiyle işe alımlara geçen yıl Kasım'da ara verme kararı aldığını duyururken, Ocak ayında da 18 bin çalışanının işine son vereceğini bildirdi. Şirket Mart'ta da 9 bin çalışanını daha işten çıkaracağını açıkladı.
IBM, küresel iş gücünün yüzde 1,5'ini oluşturan yaklaşık 3 bin 900 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Merkezi ABD'de bulunan bilgisayar üreticisi Dell de Şubat'ta iş gücünün yüzde 5'ine karşılık gelen yaklaşık 6 bin 600 kişiyi işten çıkarma kararı aldı.
Merkezi İsveç'te bulunan müzik veri akışı ve podcast servisi Spotify, Aralık ayı başında artan maliyetler sebebiyle bir yıl içinde üçüncü kez işçi çıkarmaya hazırlandığını açıkladı.
Yahoo yöneticisi faydalı olduğunu düşünüyor
E-ticaret sitesi eBay da 400 kişiyi işten çıkarmayı planladığını bildirirken, videokonfreans platformu Zoom 1300 kişiyi işten çıkarma kararı aldı. Yahoo, iş gücünü yüzde 20 azaltma yoluna giderken Yahoo Üst Yöneticisi (CEO) Jim Lanzone bu kararın şirketin genel karlılığı açısından son derece faydalı olacağına dikkat çekti.
Finans sektöründeki işten çıkarmalar
Finansal hizmetler ve bankacılık sektörü de işten çıkarma dalgasının görüldüğü sektörler arasında yer aldı.
Son olarak ABD'nin büyük bankalarından Citigroup'un yeniden yapılanma kapsamında 300'den fazla üst düzey yöneticisinin görevine son verdiği bildirildi. Bu sayının banka çalışanlarının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturduğu kaydedildi.
Geçen yıl eylül ayında personel çıkarmaya başlayan ABD'nin büyük bankalarından Goldman Sachs da bu yılın başında yaklaşık 3 bin 200 kişinin işten çıkarılacağını, bunun iş gücünün yaklaşık yüzde 6'sına denk geldiğini açıkladı. Banka mayıs ayında da yaklaşık 250 kişiyi işten çıkardı.
Ülkenin diğer büyük bankalarından Morgan Stanley ise bu yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık 3 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını belirtti.
JPMorgan Chase'in de mayıs ayında yaklaşık 500 kişiyi işten çıkaracağı aktarıldı. Ayrıca, ABD'de faiz oranlarındaki keskin yükselişten sonra 2 ay içinde iflas eden 3'üncü banka olan First Republic Bank'ın JPMorgan Chase Bank tarafından satın alınması sonrası yaklaşık 1000 çalışanı işinden oldu.
Öte yandan, "kripto kışının" yaşandığı bu yıl, piyasadaki dalgalanmalardan kripto para borsaları da etkilendi. Kripto para borsası Coinbase, şirketin işletme giderlerinin yüzde 25 oranında azaltılmasının hedeflendiğini ve bunun da 950 çalışanın işten çıkarılmasını gerektirdiğini bildirdi.
Binance 1000 çalışanını işten çıkardı
ABD'de federal soruşturmalar ve düzenleyicilerin baskılarıyla mücadele eden Binance'in de iş gücünü azalttığı bildirildi. Dünyanın en büyük kripto para borsası, 1000'den fazla çalışanının işine son verdi.
Dijital varlıklar odaklı bir finansal hizmetler firması olan Genesis ise ocak ayında personelinin yüzde 30'unu işten çıkardı ve ardından konkordato ilan etti.
Çevrim içi ödeme sistemi PayPal da ocak ayından 2 bin çalışanını işten çıkaracağını bunun iş gücünün yüzde 7'sine denk geldiğini duyurdu. ABD'li küresel yatırım yönetimi şirketi BlackRock, dünya genelinde 500 çalışanını işten çıkardı.
Merkezi Paris'te bulunan bankacılık kurumu BNP PARIBAS, 2024-2026 döneminde 900 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.
Otomovotiv sektöründeki işten çıkarmalar
İşten çıkarma dalgası otomotiv sektörüne de yayıldı. General Motors, mart ayında 500 kişiyi işten çıkarması sonrası Ekim ayında Arizona'daki teknoloji merkezini kapattıktan sonra yaklaşık 940 kişiyi işten çıkaracağını bildirdi.
Ford Motor, Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikasının (UAW) grevi esnasında Michigan'daki montaj fabrikasında 600 çalışanını geçici olarak işten çıkardı.
Volkswagen'in yeniden yapılandırma planının bir parçası olarak yazılım birimi Cariad'da 2 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığı belirtildi.
Vauxhall, Peugeot, Citroen, Fiat, DS, Jeep, Alfa Romeo, Maserati, Abarth and Fiat Professional markalarını bünyesinde barındıran otomotiv üreticisi Stellantis, İtalya operasyonlarında gönüllü işten çıkarmalar yoluyla 2 bin işçiyi işten çıkarmak için şubatta sendikalarla anlaştı. Şirket, haziran sonunda Avusturya'daki tesisini kapatacağını ve 300 kişinin bu durumdan etkileneceğini açıkladı.
Alman menşeli lastik ve otomobil parçaları üreticisi Continental, 2025'ten itibaren yılda 400 milyon avro tasarruf etme planı kapsamında otomotiv bölümünde binlerce kişiyi işten çıkaracağını bildirdi.
Perakende sektöründeki işten çıkarmalar
ABD'nin büyük perakende şirketlerinden Walmart'ın ülkedeki 5 deposunda 2 binde fazla kişinin işine son vereceği bildirildi.
ABD'de elektronik ürünler satan perakende zinciri Best Buy'ın maliyetleri kısmak ve işlerini daha çok e-ticarete kaydırmak maksadıyla ABD genelindeki mağazalarında işten çıkarmaya gideceği bildirildi.
Fransız perakende firması Carrefour 979 çalışanını ve İngiliz süpermarket grubu Sainsbury's 300 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.
ABD'de gelinlik ve abiye elbiseler satan perakende şirketi David’s Bridal, ülke genelinde 9000'den fazla çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Giyim ürünleri satan GAP ise maliyetleri düşürmek amacıyla 1800 çalışanını işten çıkarma kararı aldı.
Eğlence sektöründeki işten çıkarmalar
ABD eğlence endüstrisinin en büyük şirketlerinden Walt Disney, mart ayında 7 bin çalışanını işten çıkarma ve 5,5 milyar dolarlık maliyeti ortadan kaldırma planını açıkladı. Disney, nisan ayında ise işten çıkarmalarda ikinci tura giderek 4 bin çalışanının işine son verdi. Şirketin mayıs ayında da 2 bin 500'den fazla çalışanını işten çıkaracağı bildirildi.
ABD merkezli medya şirketi Paramount da MTV News'ü kapatacağını ve çalışanlarının yüzde 25'ini işten çıkaracağını açıkladı. Kitle iletişim ve yayıncılık şirketi News Corp da 1250 kişiyi işten çıkarma kararı aldı.
Fortnite oyununun yapımcısı Epic Games, iş gücünün yüzde 16'sına karşılık gelen yaklaşık 830 çalışanını işten çıkaracağını bildirdi.
TikTok'un ana şirketi ByteDance'in oyun biriminde yüzlerce çalışanının işine son vereceği açıklandı.
Hasbro ve Twitch'de de durum değişmedi
ABD merkezli oyuncak şirketi Hasbro, küresel çapta iş gücünü yaklaşık yüzde 15 azaltma kararı alırken, video oyunu odaklı canlı görüntü akışı platformu Twitch 400'ün üzerinde çalışanının işine son verdi.
HABER MERKEZİ