Zor ya da hoş olmayan bir görevle karşı karşıya kaldıklarında, erteleyenler hemen hemen başka herhangi bir şeyle meşgul olmanın yollarını bulabilirler.

Kaygı Nedir?

Binlerce üniversite öğrencisinin katıldığı bir çalışmada bilim insanları ertelemeyi çok çeşitli kötü sonuçlarla ilişkilendirdi. Depresyon, anksiyete ve hatta sakat bırakan kol ağrısını da içeriyordu

Çalışma, ertelemenin sağlıkla olan bağlarını ele alan en büyük araştırmalardan biri olarak biliniyor. Ancak Davranış Bilimci Fuschia Sirois, sonuçlarının daha önceki çalışmalardan elde edilen bulguları yansıttığını söylüyor.

Sirois, daha önceki çalışmaların büyük ölçüde göz ardı edildiğini söylüyor. Yıllardır bilim insanları ertelemeyi ciddi bir şey olarak görmüyorlardı ancak Sirois, “Ertelemenin fiziksel sağlık sonuçlarına ilişkin farkındalığı artıracağını umuyorum.” diyor.

Erteleyenler, ev ödevi gibi zorlu veya hoş olmayan bir görevi ertelediğinde, en azından o anda daha az stresli hissedebilirler. Ancak sonuçta kaybedilen zamanı yakalama ihtiyacı daha da fazla stres yaratabilir.

Ertelemek Zihin ve Beden İçin Kötü Olabilir

Yeni bir çalışmada araştırmacılar ertelemeyi bir dizi potansiyel sağlık sorununa ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer olumsuz sonuçlara bağladılar:

Geçmiş çalışmaların çoğu, zaman içinde tek bir noktadan itibaren kişisel olarak rapor edilen anketleri kullanmıştır. Yeni çalışmada dokuz ay boyunca yaklaşık 2.500 öğrenci takip edilmiştir. Bu, erteleyenlerin daha sonra sağlık sorunları geliştirip geliştirmediğini takip etmek için yeterli zamandı.

Ortalama olarak, işlerini erteleyen insanların durumu zaman içinde daha hızlı davranan akranlarına göre daha kötü durumdaydı. Örneğin, aylaklar biraz daha stresli, kaygılı, depresif ve uykusuzdu.

Çalışmanın yazarlarından Alexander Rozental, "Başlangıçta erteleme konusunda daha yüksek puan alan kişiler, daha sonra hem fiziksel hem de psikolojik sorunlar geliştirme riskiyle karşı karşıyadır" diye belirtiyor.

2021'de yapılan bir araştırma, yatmadan önce ertelemeyi depresyona bağladı. Sirois'in laboratuvarında 2015 yılında yapılan bir araştırma ise ertelemeyi kötü kalp sağlığıyla ilişkilendirdi.

Stres en azından kısmen suçlu olabilir. Sirois, kronik oyalanmanın kötü etkilerinin zamanla artabileceğini söylüyor. Ertelemenin tek başına hastalığa neden olmayabileceğini belirtiyor. Ancak bu, "teraziyi değiştirebilecek ekstra bir faktör" olabilir.

Erteleyenler Tembel midir?

Yaklaşık her beş yetişkinden birinin kronik ertelemeci olduğu düşünülüyor. Herkes ara sıra bir görevi erteleyebilir. Ancak Joseph Ferrari, kronik aylakların bunu yaşam tarzı haline getirdiğini söylüyor. Chicago'daki DePaul Üniversitesi'nden bir psikolog, onlarca yıldır bunun üzerinde çalışıyor.

Birçok erteleyici, baskı altında daha iyi performans gösterdiklerini düşünebilir. Ancak Ferrari tam tersini bildirdi. Verileri, aslında ertelemeyenlere göre daha yavaş çalıştıklarını ve daha fazla hata yaptıklarını gösteriyor.

Çin, Tiengong’a Gidecek Yeni Taykonot Ekibini Tanıttı Çin, Tiengong’a Gidecek Yeni Taykonot Ekibini Tanıttı

Yıllardır araştırmacılar işleri erteleyen insanların kişiliklerine odaklandılar. Bulgular farklılık gösterse de bazı bilim insanları ertelemecilerin dürtüsel olabileceğini öne sürüyor. Endişeli olabilirler ve duygularını düzenlemekte zorluk yaşayabilirler. Ferrari, erteleyicilerin olmadığı tek şeyin tembellik olduğunu vurguluyor. Aslında "yapmaları gerekenin dışında başka şeyler yapmakla çok meşguller" diyor.

Bazı insanlar aslında baskı altında daha iyi çalıştıklarını savunarak işi son dakikaya erteliyor. Ancak araştırmalar bunun çoğu zaman doğru olmadığını gösteriyor.

Sonunda göreve başladıklarında çoğu erteleyici daha yavaş çalışma ve daha fazla hata yapma eğilimindedir.

HABER MERKEZİ

Editör: Sibel BAY