Sıcaklık Nedir?
Sıcaklık denildiğinde akla gelebilecek ilk şey, bir cismin içerdiği ısı miktarının tanımı olabilir. Isı veya termal enerji açıklamanın önemli bir parçasıdır. Isıya ilişkin sezgisel anlayışımız, üzerine üflediğimiz dumanı tüten bir bardak çayın soğuması gibi, ısının daha yüksek sıcaklıktaki kaynaklardan daha düşük sıcaklıktakilere doğru akmasıdır.
Fizik açısından, termal enerji daha çok bir sistemdeki, genellikle atomlar ve moleküller gibi parçacıklar arasındaki rastgele hareketlerin ortalamasına benzer. Farklı miktarlarda termal enerjiye sahip iki nesneyi dokunabilecek kadar yakına koyun; her iki nesne de dengeye gelene kadar rastgele hareketler birleşecektir. Bir enerji türü olarak ısı, joule birimiyle ölçülür.
Sıcaklık ise en azından teorik olarak sıcak bölgelerden soğuk bölgelere enerji transferini ifade eder. Genellikle Kelvin, Celsius veya Fahrenheit gibi birimlerde bir ölçek olarak tanımlanır. Bir mumun alevi, bir buzdağına kıyasla yüksek bir sıcaklığa sahip olabilir ancak ısıtılmış fitilindeki termal enerji miktarı, donmuş buzdağının karşısına yerleştirildiğinde pek bir fark yaratmayacaktır.
Mutlak Sıfır Tam Olarak Nedir?
Mutlak sıfır bir sıcaklıktır, dolayısıyla termal enerjinin bağıl transferinin bir ölçüsüdür. Teorik olarak, termodinamik yasaları sayesinde, sıcaklık ölçeğinde sistemden daha fazla termal enerjinin uzaklaştırılamayacağı bir noktayı işaret eder.
Pratik olarak konuşursak, bu kesin nokta sonsuza kadar ulaşılamaz. Ancak merak uyandıracak kadar yakınlaşabiliriz: İhtiyacımız olan tek şey, bir sistemin parçacıkları arasında yayılan ortalama termal enerji miktarını, belki de lazerlerin yardımıyla veya doğru türde ters dönen manyetik alan yardımıyla azaltmanın yollarıdır.
Ancak sonuçta, sıcaklığı çıkarılabilecek teorik sınırın bir kısmı üzerinde bırakacak bir ortalama enerji tükenmesi her zaman vardır.
Mümkün Olan En Yüksek Sıcaklık Nedir?
Mutlak sıfır, bir sistemden termal enerji çekilmesine bir sınır koyuyorsa, bir sisteme ne kadar termal enerji aktarabileceğimizin de bir sınırı olması mantıklı olabilir. Orada. Aslında tam olarak ne tür bir sistemden bahsettiğimize bağlı olarak birkaç sınır vardır.
Uç noktalardan birinde Plank sıcaklığı denilen bir şey vardır ve 1,417 x 10 32 Kelvin'e eşdeğerdir. İnsanların sıklıkla 'mutlak sıcaklık' olarak adlandıracağı şey budur. Günümüz evreninde hiçbir şey bu tür sıcaklıklara yaklaşamaz ancak zamanın başlangıcında kısa bir an için var olmuştur. Saniyenin bu biriminde, evrenin büyüklüğü sadece bir Plank uzunluğu kadar olduğunda, içindekilerin rastgele hareketi olabildiğince zordu.
Daha sıcak herhangi bir kuvvet, elektromanyetizma ve nükleer kuvvetler gibi kuvvetler, yerçekimi kuvveti ile aynı seviyede olacaktır. Bunun neye benzediğini açıklamak, henüz tam olarak kavrayamadığımız, kuantum mekaniği hakkında bildiklerimizi Einstein'ın genel görelilik teorisiyle birleştiren bir fizik gerektirmektedir.
Bunlar aynı zamanda oldukça spesifik koşullardır. Zaman ve mekan bir daha asla bu kadar sınırlı olmayacak. Bugün Evrenin yönetebileceği en iyi şey, atomları bir çarpıştırıcıda birbirine çarptığımızda yarattığımız önemsiz birkaç trilyon derecedir.
HABER MERKEZİ