Japonya'daki Tokyo Üniversitesi'nden bir ekip tarafından yapılan keşifte araştırmacılar laboratuvar farelerine Mozart'ın bir sonatını normal hızda, ayrıca hızlandırılmış veya yavaşlamış olarak çaldılar.
Bu sırada ekip fareleri hareket yakalama kamerasıyla kaydetti. Farelerin vücutlarındaki kablosuz sensörler de onların hareketlerini takip etti. Sonat olağan temposunda çalındığında farelerin kafa sallamaları daha belirgindi. Bu dakikada yaklaşık 132 atım demektir. Aynı durum, şarkıyı hareket sensörlü kulaklıklarla dinleyen 20 kişi için de geçerliydi.
Hem insanlar hem de fareler için, müzik dakikada yaklaşık 120 ila 140 vuruş hızında çalındığında kafa sallama tutarlıydı. Müzik daha hızlı veya daha yavaş çalındığında kafa sallama olmuyordu.
Ekip ayrıca farelere Lady Gaga'nın “Born This Way” ve Michael Jackson'ın "Beat It" şarkısı gibi bazı popüler sanatçıların pop şarkılarını da çaldılar. Mozart'ın müziğinde olduğu gibi, fareler de insanlarla aynı pop şarkı temposuna uyum sağlıyordu. Yani dakikada yaklaşık 120 ila 140 atım.
Aniruddh Patel, beynin müziği nasıl algıladığını ve ona nasıl tepki verdiğini inceleyen bir psikologdur. Kendisi Medford, Massachusetts'teki Tufts Üniversitesi'nde çalışmaktadır. Patel, farelerin insanların sevdiği ritimleri tercih ettiğini söylüyor. Ancak farelerin, insanların yaptığı gibi hareketlerini ritimle eşleştirebileceğine inanmıyor.
İnsanlar ve papağanlar vuruşlara büyük, gönüllü hareketlerle tepki verirler. Kafa sallamayı, dans etmeyi veya ayak vurmayı düşünün. Patel, bunu yapabilmek için insanların bir ritmin zamanlamasını tahmin edip ona göre hareket ettiğini söylüyor.
Bu arada yapılan araştırmada fareler müziğe tepki olarak çok küçük hareketler gösterdi. Yani farelerin bir atımı tahmin edip edemeyeceği veya vücutlarının buna tepki verip vermediği açık değil.
HABER MERKEZİ