Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı, Edirne Yeni Sarayı’nın yeniden canlandırılması çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda, sarayın rıhtımını içeren Tunca Nehri'nde kapsamlı bir restorasyon çalışması başlatıldı.

Milli Saraylar Başkanlığı'nın koordinasyonunda, Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri, Sarayiçi Adası’nda iki kola ayrılan nehrin Fatih Köprüsü kolunu kapatarak hafriyat dökme işlemini gerçekleştirdi. Bu çalışmanın ilk aşamasında, saray rıhtımının ve nehrin yatağındaki mermer döşemelerin yeniden gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.

Fatih Sultan Mehmet döneminde, 1452 yılında Edirne Sarayı'nın yanında inşa edilen Fatih Köprüsü'nün ardından Tunca Nehri’nin bir kısmına mermer döşenerek Saraçhane Köprüsü’ne kadar bir rıhtım yapıldı. Bu rıhtım, II. Bayezid döneminde, 1484-1488 yılları arasında, II. Bayezid Camisi ve Külliyesi’nin tamamlanmasının ardından tanzim edilerek camiye ulaşımı kolaylaştıran bir su yolu haline getirildi. Edirne Sarayı'ndan cuma namazı için Tunca Nehri'ni kullanarak Evliya Kasım Paşa Camii ve Bayezid Camii’ne kayıklarla geçiş sağlanıyordu.

İzmir'de Donanma Gemileri Vatandaşların Ziyaretine Açıldı İzmir'de Donanma Gemileri Vatandaşların Ziyaretine Açıldı

Sultan I. Ahmet, 1613 yılında Edirne’de geçirdiği kış döneminde İstanbul’dan kayık getirterek bu rıhtımı kullanmış ve Tunca Nehri üzerinde gezintiler yapmıştır. Yeniden ortaya çıkarılacak olan bu rıhtım, Osmanlı döneminin önemli bir ulaşım ve mimari özelliğini günümüze taşıyacak.

Kaynak: AA