FURKAN ERKAN

Palindrom Nedir? Palindrom Örnekleri Nelerdir? Palindrom Nedir? Palindrom Örnekleri Nelerdir?

HBO'nun tüm dünyada popüler olan ve ödüllere doyamayan dizisi Game of Thrones sonrası foreshadowing kelimesi yaygınlaştı.

Son dönemdeki birçok film ve dizinin senaryosunda da uygulanan foreshadowing tekniği nedir merak ediliyor. Foreshadowing tekniğine dair tüm detayları Ticari Hayat okurları için hazırladık.

Foreshadowing Nedir?

Foreshadowing, ingilizceki karşılığı itibariyle önceden ima etme anlamına gelir. Dolayısıyla bir film ve dizinin senaryosunda foreshadowing tekniği, genellikle bir karakterin repliğinde, meydana gelen küçük bir olayda, ya da bir yazı üzerinden daha sonra olacak bir olayın ipucunu vermek için kullanılır.

Film ve dizilerin senaryosunda foreshadowing tekniğinin iyi bir şekilde kullanılması birçok eleştirmen ve sinema yazarına göre o filmin daha başarılı olmasını sağlıyor.

Foreshadowing'in kullanıldığı örnekler

Yazıda bahsedilen örnekler Kızılcık Şerbeti, Yüzüklerin Efendisi ve Olağan Şüpheliler yapımlarını izlememiş olanların heyecanını kaçırabilecek detaylar içermektedir.

Yüzüklerin Efendisi

Bazen foreshadowing yazım tekniği, çok bariz bir şekilde yapılırken bazıları da anlaşılması için tekrar izlenmesini gerektirecek derecede daha ince ve kapalı şekilde yazılır. Örneğin Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin ikinci filminde, Gandalf'ın zor bir zamanda ayrılırken ''Beşinci günün şafağında doğuya bakın'' demesi ve son filmdeki Pelennor Çayırları Savaşı'nda tam da dediği şekilde güneşin doğuşuyla savaşa yetişmesi bunun bariz bir örneğidir. Buna benzer film ve dizilerin herhangi bir sahnesinde silah gösterilmesi, ilerleyen sahnelerde onun mutlaka kullanılacağını haber verir (Çehov'un silahı tekniği)

Foreshadowing'in biraz daha anlaşılması zor tekniklerinde ise gelecekte olabilecek bir olayın tahmini, yanıltma, tekrarlama ve simgesel anlatımlar devreye girer.

Kızılcık Şerbeti

Örneğin şu sıralar televizyondaki en popüler dizi olan Kızılcık Şerbeti'nde Abdullah'a aşık olan Alev ona bir iki defa ''Ben kimsenin kapatması olmam'', ''İmam nikahı istemem'' cümlelerini sarf eder. İlerleyen sahnelerde ise Abdullah'ın eşi Pembe boşanmamakta ısrarcı olduğunu herkese gösterir. Bu şekilde dizinin ilerleyen bölümlerinde Alev'in Abdullah'a söylediği ve istemediği şeyleri bir şekilde yaşayacağına dair seyirciye ipucu verilmiş olur.

Olağan Şüpheliler

Bryan Singer'ın yönettiği Olağan Şüpheliler (The Usual Suspects) filminde foreshadowing'in alt türü de sayılabilecek ve seyirciyi yanıltabilecek başka bir teknik kullanılır. Red-herring adı verilen yanıltma tekniğinde, özellikle ''şüphelinin kim olduğu sorusunu işleyen filmlerde'' seyircinin dikkati başka tarafa çevrilmeye çalışılır. Bu şekilde göz önünde olan seyirciye unutturulur. Filmin sonuna kadar göremediğimiz ama sürekli adı geçen Keyser Soze karakteri de ana karakterler arasındaki en sessiz ve pasif konumdaki Verbal çıkmış olur böylece.