Tenten
1929 yılında Herge tarafından yaratılan ve Belçika’nın en ünlü çizgi roman kahramanı olan Tenten, çizgi film uyarlamasıyla da dünyada çok sevilmiştir. Gazetecilik yapan Tenten, sıkı dostu Kaptan Haddock ile bu seride türlü maceralara çıkar. Fantastik, polisiye, bilim kurgu ve serüven türlerini harmanlayan Tenten’in günümüzde ‘’Kaptan bugün Çarşamba!’’ şeklindeki esprisi de yaygın şekilde dilden dile dolaşmaktadır.
Temel Reis
Gücünü ıspanaktan alan kaslı denizci, Safinaz’ın sevgilisi ve Kabasakal’ın en büyük düşmanı Temel Reis, çizgi filmiyle popülarite kazansa da Tenten ile aynı yıl bir çizgi roman karakteri olarak ortaya çıkmıştır. Orijinal adı Popeye olan seri ülkemizde Temel Reis adıyla çevrildi. Elzie Crisler Segar tarafından yaratıldı.
Superman
1933 yılında Action Comics dergisinde çıkan Superman, gözlerinden lazer atabilmesi, kurşun geçirmez kostümü gibi özellikleri ve peleriniyle çizgi roman tarihinde gelmiş geçmiş en popüler süper kahraman olmuştur. Defalarca kez film, çizgi film ve dizilere uyarlandı. Yaratıcıları Jerry Siegel ve Joe Shuster’dır.
Batman
1939 yılında Bob Kane ve Bill Finger tarafından yaratılan Detective Comics adlı dergide ilk kez sahneye çıkan yarasa kostümlü bu süper kahraman, çizgi romanlardan animasyon ve sinema perdesine taştı. DC Comics tarafında ünü Superman’i bile aşan Batman kadar, yaşadığı Gotham City şehri de karanlık ve yozlaşmış yanıyla ikonik bir hale gelmiştir.
Red Kit
1946 yılında Belçika menşeili bir çizgi roman olarak çıkan, İngilizce adı Lucky Luke (Şanslı Luke) bizde ise Red Kit olarak bilinen ve gölgesinden bile hızlı silah çeken bu kovboyun maceraları Morris tarafından yaratıldı. Bazı hikayelerini ise Asteriks ve Oburiks ile ününü dünyaya duyuran Rene Goscinny kaleme aldı. Red Kit ülkemizde de önce Mehmet Ali Erbil daha sonra Köksal Engür’ün seslendirmeleriyle de çizgi film olarak oldukça rağbet gördü. Red Kit’in maceralarındaki Dalton Kardeşler de en az onun kadar ilgi gördü.
Barbar Conan
İlk başta fantastik bir roman karakteri olarak çıkan ve Robert E. Howard’ın yarattığı bir karakter olan Barbar Conan, 1950’den itibaren çizgi romanlarla ve sinema uyarlamalarıyla popüler oldu. Kimilerine göre Moğol İmparatoru Cengiz Han’dan esinlendiği düşünülmektedir.
Snoopy (Peanuts)
Sevimli köpek Snoopy ve onun naif sahibi Charlie Brown’ın gündelik yaşantılarının felsefi bir mantaliteyle anlatıldığı çizgi roman serisi, en çok animasyon ve çizgi filmleriyle tanındı. Charles M. Schulz’un yaratıcısı olduğu seri çok sevildi.
Teksas – Tommiks
Fumetti adını taşıyan İtalyan çizgi romanlarının ülkemizdeki en meşhur kahramanları Teksas ve Tommiks, yine 50’li yıllarda çıktı. Western türündeki bu iki çizgi romandaki maceralar siyah beyaz/renkli demeden ülkemizde oldukça rağbet gördü.
Şirinler
Uzun uzun zaman önce ormanın derinliklerinde yaşayan bu küçük mavi yaratıklar, ekranlardan önce 1958 yılından itibaren çizgi roman sayfalarındaydı. Belçikalı çizer Pierre Culliford’un imzasını taşıyan seride, köylerini kötü büyücü Gargamel’den korumaya çalışan Şirinler’in maceraları anlatılır. Neredeyse her karakteri fenomen oldu ve defalarca sinemaya uyarlandı. Şirinler’in birçok eylemi ortak şekilde yapması, aynı masada yemek yemeleri gibi davranışları zaman zaman komünizmle de bağdaştırıldı.
Asteriks ve Oburiks
Rene Goscinny ve Alberto Uderzo’nun yarattığı ve yine Belçika menşeili çizgi roman serisinde, Romalılara karşı ellerindeki sihirli iksirle sıkı bir mücadele veren ve küçük bir köyde yaşayan Galyalıların maceraları anlatılır. Bu Galyalılar arasında merkezdeki Asteriks ve Oburiks’in ünü çizgi roman ve animasyonları aşıp sinema perdesine taştı. Hatta en çok popüler oldukları kulvar da orası oldu. Esprili, zaman zaman gerçek tarihe göndermelerde bulunan seri, ülkemizde Halit Kıvanç’ın kendine has çevirileriyle de beğeni kazandı.
Zagor
1961 yılında yaratılan ve İtalyan menşeili Zagor karakteri, tıpkı Teksas ve Tommiks gibi western ve macera türleriyle öne çıkar. Yeşilçam döneminde çeşitli filmleri de çıktı.
Fantastik Dörtlü
60’lara gelindiğinde çizgi roman sahasında rota Avrupa’dan Amerika’ya kaymaya başladı. 1961 yılında o sıralar Atlas Comics’te çalışan ünlü çizgi roman yazarı Stan Lee ve efsane çizer Jack Kirby’nin yarattığı Fantastik Dörtlü, çizgi roman alanında süper kahraman tanımını kökten değiştirdi. Dört farklı özelliklere sahip dört kahramanın oluşturduğu takım, daha sonraları DC Comics’in Adalet Birliği’ne de büyük anlamda ilham verdi. Ve hepsinden önemlisi bugün dev bir marka haline gelen Marvel Comics’i de çizgi roman arenasında tanıttı.
Hulk
Marvel Comics’in çizgi roman arenasına ağırlığını koymaya başladığı 1962 yılında ortaya çıkan Hulk, radyoaktif bir gama ışınına maruz kalarak yeşil deve dönüşen bir bilim insanının yaşadıklarını konu alır. Ünlü Dr. Jekyll ve Mr. Hyde eserinin çizgi roman tarafındaki alegorisi olarak da görülen Hulk, Marvel’ın önemli ve marka değerindeki süper kahramanlarından birisi oldu. Fantastik Dörtlü’de olduğu gibi Stan Lee ve Jack Kirby tarafından yaratıldı.
Örümcek Adam
Hulk ile aynı yıl çıkan ve bugün Marvel denince birçok kişinin aklına ilk gelen süper kahraman olan Örümcek Adam (Spider- Man) Stan Lee ve Steve Ditko tarafından yaratıldı. Hulk ile benzer şekilde radyoaktif bir örümcek tarafından ısırıldığında süper güçlere sahip olan, ağ atan, duvara tırmanan bir üniversite öğrencisinin yaşadıkları konu alınır. Seride üniversite öğrencisi Peter Parker’ın gerçek hayatındaki yaşadığı problemlerle birlikte kötülere karşı verdiği mücadele bir arada anlatılır. Örümcek Adam’ın dünyada çizgi film, oyun ve sinemada bu kadar tutup sevilmesinin en önemli sebebi de bu denli gerçekçi tarafının öne çıkmasıdır.
X-Men
1963 yılında yine Marvel Comics imzasını taşıyan ve Fantastik Dörtlü gibi süper güçlere sahip olan bir grubu anlatır. Ancak ondan ayrılan en önemli yanıysa X-Men grubundaki her bir mutant, gerçek dünyada dil,din ve ırk bakımından ayrımcılığa uğrayan insanlarla bağdaştırılır. Kötü karakterlerle olan mücadeleleri kadar yaşadıkları siyasi olaylar da anlatılır. Tüm dünyada en çok satan çizgi romanlar arasında üst sıralarda yer alırken medya tarafında da çizgi film ve sinema uyarlamalarıyla dikkat çekti. Üstelik gruptaki Wolverine, Deadpool, Magneto gibi karakterler zamanla seriden sıyrılarak kendi solo maceralarına da kavuştular. Stan Lee ve Jack Kirby tarafından yaratılsa da en sağlam ve bilinen hikayeleri Chris Claremont tarafından yazıldı.
Deadpool
Yine Marvel Comics imzasını taşıyan ve X-Men dünyasından olan Deadpool, çizgi romandan ziyade sinemada Ryan Reynolds tarafından canlandırılan versiyonuyla popüler hale geldi. Fabian Nicieze ve Rob Liefeld tarafından 1991’de yaratılan Deadpool, dördüncü duvarı kıran (kendisinin kurgu olduğunun farkında olan) ağzı bozuk ve şiddetten taviz vermeyen yanıyla öne çıktı. Şu aralar yeni devam filmi de hayranlar tarafından merakla beklenmekte.