Gazze'nin güneyinde, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından desteklenen fırınlar, sınırlı miktardaki un stoğunun tükenmesi nedeniyle ekmek üretimini yeniden durdurmak zorunda kaldı. İsrail’in uluslararası baskılar sonucunda Gazze'ye girişine izin verdiği insani yardım tırları, bölgedeki ihtiyaçları karşılamaktan uzak kaldı.
İsrail’in kontrollü insani yardım ambargosunu bir nebze gevşetmesinin ardından, 19 Mayıs itibarıyla Gazze'ye kısıtlı sayıda yardım tırı giriş yaptı. Ancak, Gazze’de günlük en az 500 yardım ve 50 yakıt tırına ihtiyaç duyulduğu bildiriliyor. Bu kapsamda, yardım miktarının ciddi oranda yetersiz kalması, fırınların faaliyetlerini sürdürememesine yol açtı.
Güneydeki fırıncılardan Ahmed el-Benna, “Fırınımız iki ay kapalı kaldı. WFP’den aldığımız sınırlı unla yalnızca üç gün çalışabildik. Elimizdeki un tamamen tükendi” açıklamasında bulundu. Benna, üretilen ekmeklerin WFP aracılığıyla dağıtıldığını ancak bu miktarın bölge halkının ihtiyaçlarını karşılamadığını vurguladı. Gazze’de açlık tehlikesinin giderek büyüdüğünü belirten Benna, giren yardımların temel ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kaldığını sözlerine ekledi.
Filistin Fırıncılar Derneği ise 23 Mayıs’ta, WFP’nin yeni ekmek dağıtım mekanizmasına itiraz etti. Dernek Başkanı Abdunnasır el-Acrami, bu mekanizmanın fırınların çok az miktarda un, şeker, yağ, maya ve yakıtla sınırlı ekmek üretip, bu ekmeklerin WFP aracılığıyla dağıtılması prensibine dayandığını belirterek, bu miktarın halkın ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak olduğunu dile getirdi.
Gazze’deki ekmek krizinin devam etmesi, bölgede insani yardımın artırılması ve un tedarikinin acilen sağlanması gerekliliğini ortaya koyuyor.