NECMETTİN KURUCU
ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Mısır’ın Refah Sınır Kapısı’nı açmayı kabul ettiğini duyurdu. Ancak günler geçtikçe Gazze’de savaşın boyutu artarken insani yardımlar yeteri kadar hızla ulaşamamaya da devam ediyor.
Refah Sınır Kapısı Açıldı mı?
İsrail’in güvenlik talepleri ve İsrail’in Gazze’ye olan saldırılarının ardından Refah Sınır Kapısı geçişlere kapatılmıştı. Mısır basının Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberlerde ise, Gazze Şeridi’ne insanı yardımın ulaştırılması için bu sabah Refah Sınır Kapısı’nın açılacağı aktarılmıştı.
Mısır ve Gazze Şeridi’ni birbirine bağlayan Refah Sınır Kapısı yaklaşık 2,4 milyon Filistinli’nin yaşadığı Gazze Şeridi’ne İsrail dışından yardımların ulaşabileceği en önemli konumdur.
İsrail ve Hamas arasında başlayan olumsuz gelişmeler ve beraberinde büyük yıkımlı çatışmalar, son olarak İsrail’in Refah Sınır Kapısı’nın Gazze tarafını bombalamasının ardından Mısırlı yetkililer sınır kapısını 10 Ekim’de kapatma kararı almıştı.
Refah Sınır Kapısı'ndan Ne Kadar Yardım Geçecek?
Gazze’de insani yardım ihtiyacı gün geçtikçe artarken, bütün umutlar ABD ile Mısır arasında gerçekleşen ve Refah Sınır Kapısı’nın açılmasına dair anlaşmaya bağlandı. Anlaşma kapsamında Mısır sınırda bekleyen insani yardım yüklü 20 tırın geçişine izin verecek.
Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü acil durum şefi Dr. Michael Ryan düzenlediği basın toplantısında, sadece beş tırlık tıbbi malzemenin içerisinde barındığı ve toplamda 20 tırın Gazze’ye ulaştırılmasını beklediklerini açıkladı. Ancak bu rakam ihtiyaç duyulanın oldukça altında olması nedeni ile yardımların ne denli ihtiyaçlara cevap verebileceği konusunda ise endişe yaratıyor.
Sınır Kapısı’ndaki Yardımlar Yetersiz
Ryan konuyla ilgili yaptığı açıklamada bu yardımların “ihtiyaç okyanusunda bir damla” olduğunu vurgularken ulaşan yardımların yalnızca 20 tır değil 2 bin tır olması gerektiğini belirtiyor.
Yakıt Sorunu En Büyük Problemler Arasında
Diğer yandan bakıldığında ise çok büyük diğer bir sorun ise İsrail’in ambargo uyguladığı ve kaldırmayı reddettiği akaryakıtın gün geçtikçe azalmaya devam etmesi. Buna göre Gazze Sağlık Bakanlığı, tüm benzin istasyonlarından ellerinde ne kadar yakıt var ise hastanelere ulaştırılması gerektiği konusunda çağrıda bulundu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün kıdemli araştırmacılarından Amr Magdi, “İnsani yardım ve hizmetlerin kesilmesi, Gazze’deki sivil halkı cezalandırmak anlamına gelir. Bu da daha çok can kaybına neden olacaktır. Sivilleri açlığa mahkum etmek savaş suçudur.” açıklamasında bulundu.