Harita Genel Müdürlüğü, 1895'te kurulduğundan bugüne kadar Türkiye'nin harita ve coğrafi veri üretiminde önemli bir rol üstlendi. 130 yıllık köklü geçmişiyle, savaşlardan afet yönetimine kadar pek çok alanda stratejik katkılar sağladı.

100 yıl önce genel müdürlük haline gelerek önemli bir dönüşüm geçiren bu kurum, teknolojik altyapısıyla savunma ve kalkınma projelerine destek olmaya devam ediyor.

Muğla’da Freni Boşalan Kamyonet Çaya Uçtu! 2 Yaralı Muğla’da Freni Boşalan Kamyonet Çaya Uçtu! 2 Yaralı

Köklü Tarih ve Stratejik Katkılar

Harita Genel Müdürlüğü, 1895 yılında Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı 'Harita Komisyonu' adıyla kuruldu. Kuruluş, 1914 yılında Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde Harita Şube Müdürlüğü'ne, 1918 yılında ise Harita Dairesi'ne dönüştü.

Kuruluş, Çanakkale başta olmak üzere, 1'inci Dünya Savaşı'nın tüm cephelerinde ve Kurtuluş Savaşı'nda Türk Silahlı Kuvvetleri'ne önemli katkı verdi.

Cumhuriyet Dönemi ve Yeni Teşkilatlanma

Cumhuriyet'in ilanından sonra, Türkiye'nin harita işlerini yapmak, bakanlıklar, kurum ve kuruluşların harita ve plan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2 Mayıs 1925 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı 'Harita Müdüriyet-i Umumiyesi' adıyla yeniden teşkilatlandırıldı.

Harita Genel Müdürlüğü’nün Teknolojik Dönüşümü

130 yıllık geçmişiyle Harita Genel Müdürlüğü, teknolojik dönüşümünü tamamlayarak, günümüzün modern harita ve coğrafi veri üretim merkezi haline geldi. Günümüzde, savunmadan afet yönetimine kadar geniş bir alanda stratejik faaliyetlerde bulunuyor.

Savunma, Güvenlik ve Kalkınmaya Destek

MSB'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Harita Genel Müdürlüğü'nün 130. kuruluş yılı ve 100. yıl dönümü nedeniyle hazırlanan videoda, bu köklü kuruluşun savunma, güvenlik ve kalkınma projelerindeki rolü vurgulandı. Video, Harita Genel Müdürlüğü'nün savunmadan afet yönetimine kadar önemli görevler üstlendiğini gösterdi.

Milli Destekle Çözüm Ortaklığı

Bakanlık açıklamasında ise, “1895'ten bugüne uzanan bilgi birikimiyle, savunma, güvenlik ve kalkınma projelerine milli destekle, yüksek hassasiyetli harita ve coğrafi veri üretimiyle hem askeri hem sivil alanlarda çözüm ortağı olan Harita Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin güçlü geleceği için çalışmaya devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: DHA