Sudan'ın başkenti Hartum'da, ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların ikinci günü başladı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, şehir merkezinde yoğun top atışları ve savaş uçaklarının düzenlediği saldırılar sonucunda büyük patlamalar meydana geldi. Bu sırada bölgede dumanlar yükselirken, halkın endişesi arttı. 

Ordu, Hartum’un kuzeyindeki Bahri bölgesinde HDK mevkilerine yönelik hava saldırıları gerçekleştirirken, Samrab ve Kadaru mahallelerinin ana caddelerinin kontrolünü sağladı. Başkent genelinde ise iletişim ve internet hizmetleri kesildi. 

Yerel kaynaklar, ordunun Mugran olarak bilinen Hartum merkezine ilerlemeye çalıştığını, ancak HDK’nın buna karşı direniş gösterdiğini belirtti. Ordunun Umdurman ile Hartum’u birbirine bağlayan iki köprüyü ele geçirdiği de gelen bilgiler arasında. 

Sudan ordusu, bir gün önce HDK kontrolündeki başkent Hartum’a yönelik büyük bir askeri operasyon başlattığını duyurmuştu. 

Darfur'da HDK Saldırıları Sonucu 62 Kişi Hayatını Kaybetti 

Öte yandan, Sudan’ın batısındaki Kuzey Darfur eyaletinin merkezi Faşir'de Hızlı Destek Kuvvetleri’nin gerçekleştirdiği topçu bombardımanı sonucu 62 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Kuzey Darfur hükümeti, HDK’nın Faşir'deki "savunmasız vatandaşlar, hizmet kurumları ve pazarlara yönelik ihlallerini sürdürdüğünü" açıkladı. 

Açıklamada, "HDK, perşembe ve cuma günleri pazarlar ile yerleşim alanlarına rastgele top atışları yaparak insani açıdan kabul edilemez operasyonlar gerçekleştirdi" denildi. Ayrıca, bu saldırılar arasında canlı hayvan pazarının hedef alındığı vurgulandı. 

Darfur bölgesinde beş eyalet bulunuyor ve HDK, bu eyaletlerin dört tanesini kontrol ediyor. Ordu ise, Kuzey Darfur'un merkezi olan Faşir'i 10 Mayıs’tan bu yana kuşatıyor. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 13 Haziran’da HDK’ye Faşir kuşatmasını sona erdirme ve burada çatışmalara son verme çağrısında bulunmuştu. 

İsrail, Batı Şeria'ya Kapsamlı Kapatma Kararı Aldı İsrail, Batı Şeria'ya Kapsamlı Kapatma Kararı Aldı

Sudan’daki İç Savaş ve Sonuçları 

Sudan’da, 30 yıl süren Ömer el Beşir yönetiminin halk ayaklanması ile devrilmesinin ardından, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 17 aydan fazla süredir devam eden bir güç mücadelesi yaşanıyor. Çatışmaların sona ermesi için yapılan tüm girişimler sonuçsuz kaldı. 

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Sudan'daki çatışmalar sonucunda 20 binden fazla kişi yaşamını yitirirken, 10 milyondan fazla kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla insan insani yardıma muhtaç durumda. Dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'da durum her geçen gün daha da kötüleşiyor.

Kaynak: AA