Ulaşılan bilgiye göre Bakanlık birimleri, e-Devlet Kapısı üzerinden verilecek kira sözleşmesi işlemlerine ilişkin çalışmasında sona geldi.

Söz konusu sözleşmelerin e-Devlet üzerinden yapılmasına ilişkin çalışma, yurttaşların bu yöndeki uyuşmazlıkların çözülmesine ilişkin istekleri doğrultusunda başlatıldı.

Reform niteliğinde olduğu söylenen çalışmada Bakanlığa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi destek verdi.

Petrol ve Gaz Endüstrisi İklim Krizinin Etkilerini Artırıyor Petrol ve Gaz Endüstrisi İklim Krizinin Etkilerini Artırıyor

e-Devlet’te ‘Kira Sözleşmesi İşlemleri’ Başlığı ile Yer Alacak

Bakanlığın bu hizmeti e-Devlet Kapısı üzerinden ‘Kira Sözleşmesi İşlemleri’ başlığıyla verilecek ve 2 aşamalı devreye alınacak.

Kısa sürede vatandaşların erişimine açılacak ilk aşamada, taşınmaz sahibi gerçek kişi tarafından e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanacak sözleşmeye, kiracı tarafından yine e-Devlet üzerinden onay verilecek.

Hizmetin 2. aşaması ise yıl sonuna kadar kullanıma açılacak. Böylece, emlak danışmanları ve yetki verilen kişiler, sözleşme hazırlayıp taşınmaz sahibi ve kiracının onayına sunabilecek.

Hizmetle kira sözleşmeleri, zaman damgalı ‘barkodlu belge’ olarak oluşturulacak ve belge doğrulama işlemi yapılabilecek.

Bakan Şimşek’ten İlk Yorum

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu hizmetin tüm kesimlerin yararına olacağının altını çizerek şu değerlendirmede bulundu:

"Vatandaşlarımız, e-Devlet Kapısı'yla kira sözleşmesi işlemlerini mekandan bağımsız, zaman ve belge maliyeti olmadan hızlı, kolay ve güvenilir şekilde yapabilecek. Uygulama, vatandaşların güvenilir bir devlet platformunda sözleşme oluşturmasına fırsat tanıyacak. Vatandaşlarımız kurumlara kira sözleşmelerini iletme yükünden de kurtaracak. Bürokrasi daha da azalacak. Ayrıca, Türkiye Gayrimenkul Değer Haritası'nın oluşturulması için veri temin edilecek."

Kaynak: AA