Probiyotikler, sindirim sağlığı faydaları için sıklıkla öne çıkarılan yaşayan mikroorganizmalardır. Fermente gıdalarda ve içeceklerde bulunurlar ve diyet takviyeleri olarak satılmaktadırlar. Ancak, gerçekten sindirim sağlığını teşvik ediyorlar mı? Sağlıklarınıza başka hangi alanlarda yardımcı olabilirler?
Probiyotikler Nedir?
Bağırsak sisteminiz, bağırsak mikrobiyomunu oluşturan bakterilerle kaplıdır. Bakterilerin genellikle olumsuz bir çağrışımı olsa da birçok iyi bakteri hastalıklarla savaşmanıza ve sağlığınızı desteklemenize yardımcı olur. Çeşitli bir mikrobiyoma sahip olmak, sadece sindirim sağlığını değil, sağlık açısından birçok diğer unsuru da destekler.
Probiyotiklerin sindirim sistemimize sağlıklı bakterilerin miktarını artırdığı ve bu durumun cilt sağlığımız, bağışıklık sistemimiz, metabolizmamız ve mental sağlığımız gibi birçok alanda olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir.
Her Gün Probiyotik Aldığınızda Ne Olur?
Daha İyi Sindirim Sağlığına Kavuşabilirsiniz
Sindirim sağlığı, probiyotiklerle düşündüğünüzde muhtemelen aklınıza gelen ilk şeydir. Araştırmalar da probiyotiklerin çeşitli sindirim hastalıklarının önlenmesinde veya tedavisinde umut verici olduğunu göstermiştir. Ayrıca, ulseratif kolit ile remisyon sağlama veya sürdürme konusunda da yardımcı olabilirler ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarını da orta derecede azaltabilirler.
Daha Düşük Stres Seviyelerine Ulaşabilirsiniz
Bu noktada, bağırsak-beyin bağlantısını duymuş olabilirsiniz. 2019’da yayımlanan bir araştırma, bağırsak mikrobiyomu ile yaşam kalitesi arasında bir bağlantı bulmuştur. Araştırmalarda, probiyotiklerin mental sağlığı teşvik etmede rol oynayabileceği ve özellikle yaşlı bireylerde zihinsel zorlukları önleyebileceği ortaya çıkmıştır.
Kardiyovasküler Sağlığınızı Destekleyebilirsiniz
2020’de yayımlanan bir araştırma, vitamin D ve probiyotik (özellikle Lactobacillus, Bifidobacterium ve Streptococcus) takviyelerinin lipid düzeyleri, enflamasyon ve insülin duyarlılığı gibi kalp sağlığı metriklerini iyileştirdiğini bulmuştur. Bu takviyelerin birleşimi, vitamin D takviyesinin veya plasebonun tek başına sağladığı faydalardan daha fazla iyileşme sağlamıştır. Başka bir sistematik incelemede, fermente süt tüketiminin kardiyovasküler riskleri azalttığı bulunmuştur.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarını Daha Az ve Daha Kısa Süre Yaşayabilirsiniz
Araştırmalar, probiyotik takviyelerin üst solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde ve enfeksiyon süresinin kısaltılmasında rol oynadığını ortaya koymuştur. Araştırmacılar, probiyotik takviyenin, plasebo veya hiç takviye almamakla kıyaslandığında üst solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde daha iyi olduğunu belirtmişlerdir.
Diş Sağlığınızı İyileştirebilirsiniz
Periodontal hastalık, diş etlerinin enfeksiyon veya iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar. 2020’de yayımlanan bir sistematik inceleme, probiyotiklerin oral boşluktaki enfeksiyonları (periodontitis ve diş çürükleri dahil) tedavi etme ve önlemede yardımcı olabileceğini bulmuştur. Aynı zamanda hastalığa neden olan patojenlerin seviyelerini de azaltmıştır.
Probiyotik Kaynakları
Probiyotik almanın bir yolu gıda kaynaklarıdır. Probiyotikler, fermente gıdalarda bulunur. Fermente gıdalar şunlardır: Yoğurt, kefir, turşu, kimchi, kombucha, tempeh.
Dengeli bir diyet, genel sağlığınızı, dolayısıyla bağırsak sağlığınızı desteklemeye yardımcı olur. Bu nedenle, probiyotik açısından zengin gıdaların yanı sıra tam tahıllar, yağsız proteinler, doymamış yağlar ve lif açısından zengin gıdalar da tüketmeyi unutmayın.