Tiroit bezlerinin fazla hormon üretmesiyle ortaya çıkan hipertiroidi hastalığı, özellikle genç yaşlardaki kadınlarda sıkça görülüyor. Tiroit hormonlarının aşırı üretimi, vücutta sıcağa tahammülsüzlük, çarpıntı, kilo kaybı ve kalp ritmi bozuklukları gibi belirtilere yol açabiliyor.

Medikal tedavi, cerrahi yöntemler ve radyoaktif iyot tedavisi gibi seçeneklerle kontrol altına alınabilen bu hastalık, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Netflix'te Zirveye Tırmanan Aksiyon Filmi: ‘Havoc’ Netflix'te Zirveye Tırmanan Aksiyon Filmi: ‘Havoc’

Hipertiroidi Nedir?

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Aydın, Hipertiroidinin tiroit bezinin fazla hormon üretmesi sonucu vücutta birçok organı etkileyebilen bir hastalık olduğunu açıkladı.

Özellikle genç yaşlardaki kadınlarda daha sık görülen hipertiroidi, tedavi edilmediği takdirde kalp hastalıkları, göz problemleri ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Tiroit hormonlarının aşırı üretimi, sıcağa tahammülsüzlük, çarpıntı, kilo kaybı gibi belirtilerle kendini gösterirken, tedavi edilmediğinde kalp ritim bozuklukları ve gözde belirginleşme gibi sorunlar meydana gelebilir.

Fazla Tiroit Göze ve Kalbe Vuruyor

Hipertiroidi, sadece vücudun genel işleyişini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda gözler ve kalp üzerinde de önemli etkiler yaratabilir.

Tiroit hormonlarının fazla üretimi, gözlerde belirginleşme, dışa doğru çıkma ve canlı bakış gibi göz problemlerine yol açabilir. Ayrıca kalp üzerinde de olumsuz etkiler göstererek çarpıntı, kalp ritim bozuklukları ve yüksek kalp hızı gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Bu belirtiler tedavi edilmediğinde ciddi sağlık problemlerine yol açabilir, bu nedenle erken müdahale ve düzenli takip büyük önem taşır.

Hipertiroidi Tedavi Yöntemleri

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Aydın, hipertiroidinin tedavi seçenekleri hakkında önemli bilgiler verdi. "Hipertiroidi tedavisi üç ana başlık altında toplanabilir: medikal tedavi, cerrahi tedavi ve radyoaktif iyot tedavisi" diyen Aydın, ilk seçenek olarak ilaç tedavisinin genellikle başarılı olduğunu ancak yeterli yanıt alınamayan durumlarda cerrahi müdahale ya da radyoaktif iyot tedavisinin gündeme geldiğini belirtti.

Cerrahi Tedavi Gerektiren Durumlar

Cerrahi tedavi özellikle tiroit bezinin büyümesi veya kanser şüphesi gibi durumlarda tercih edilmektedir. Ayrıca, hipertiroidi hastalığına bağlı olarak hızla tedavi edilmesi gereken hastalar için cerrahi yöntemler daha etkili olabiliyor.

Aydın, “Hastalar tiroit hormon testlerini ve ultrasonları düzenli olarak yaptırmalıdır. Özellikle gözlerde belirginleşme ve canlı bakış gibi belirtiler gösteren hastalarda cerrahi tedavi öncelikli bir seçenek olmalıdır” diye ekledi.

Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi

Hipertiroidi tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabileceği için, erken teşhis ve tedavi büyük önem taşıdığını hatırlatan Dr. Hüsnü Aydın, bu nedenle, hastaların düzenli kontroller yaparak hastalığı erken dönemde tespit etmeleri gerektiğini, bununla beraber tedavi sürecini başlatmaları hayati önem taşıdığını hatırlattı.

Kaynak: DHA