Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), iklim değişikliğinin, savaş ve şiddet nedeniyle evlerini terk eden topluluklar için giderek daha fazla tehdit oluşturduğunu vurguladı.  

Bakü'de gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) sırasında yayımlanan yeni bir raporda, iklim değişikliğinin yerinden edilen insanlara ölümcül etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuldu. 

Raporda, BMMYK'nın 13 uzman kurum, araştırma merkezi ve mültecilerin liderliğindeki gruplarla iş birliği içinde yürüttüğü çalışmalara yer verildi.  

Bu raporda, "Dünya çapında zorla yerinden edilen 120 milyondan fazla kişinin dörtte üçü, iklim değişikliğinden en fazla etkilenen bölgelerde yaşamaktadır. Bu kişilerin büyük bir kısmı, savaş ve çatışmalarla birlikte şiddetli iklim koşullarının da pençesinde olan ülkelerde yaşamaktadır" ifadeleri kullanıldı.  

Etiyopya, Haiti, Myanmar, Somali, Sudan ve Suriye gibi ülkeler, iklim değişikliğinden ve çatışmalardan aynı anda etkilenen örnekler arasında yer alıyor. 

Rapor, 2040 yılı itibariyle aşırı iklim olaylarının risk altında olan ülke sayısının 3’ten 65’e çıkmasının öngörüldüğünü belirtiyor ve bu ülkelerin çoğunun zorla yerinden edilmiş insanlara ev sahipliği yaptığına dikkat çekiyor. Ayrıca, "Çoğu mülteci kampının, 2050 yılına kadar iki kat daha fazla sıcak hava dalgası yaşaması bekleniyor" deniyor. 

Gürcistan’da AB Krizi: Protestolar Giderek Büyüyor Gürcistan’da AB Krizi: Protestolar Giderek Büyüyor

Sudan'daki şiddetli çatışmaların, milyonlarca insanı evlerinden kaçırdığı belirtilirken, bu kişilerin bazılarının, iklim değişikliğine en çok maruz kalan ülkelerden biri olan Çad’a sığındığı ifade ediliyor. Sudan’dan kaçan ancak tekrar iklim felaketi nedeniyle yerinden edilme riskiyle karşı karşıya kalanlar, bu durumun ne kadar karmaşık olduğunu gösteriyor. 

Raporda, Myanmar’daki mültecilerin yüzde 72’sinin, Bangladeş gibi iklim felaketlerinin çok yoğun olduğu yerlerde yaşamaya çalıştığı ifade ediliyor. Bu, iklim değişikliğinin etkilerini doğrudan yaşayan mültecilerin yaşamlarını zorlaştıran bir başka örnek. 

Birleşmiş Milletler, iklim değişikliğine karşı acil çözüm yolları bulmanın önemli olduğunu, ancak mevcut finansal ve insani yardımın yeterli olmadığını belirtiyor. Rapor, iklim değişikliğinin etkilerine karşı mücadele için daha fazla fon ve kaynak sağlanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, zorla yerinden edilmiş topluluklara yönelik daha etkin koruma önlemleri alınması gerektiği belirtiliyor. 

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, raporda iklim değişikliğinin, savunmasız grupların yaşamlarını tehdit eden ciddi bir tehlike oluşturduğunu söyledi. Grandi, "İklim acil durumu, derin bir adaletsizliği simgeliyor. Karbon emisyonlarının en az sorumlusu olan bu topluluklar, en büyük bedeli ödüyor" ifadelerini kullandı. Grandi, acil eylem alınmadığı takdirde, iklim değişikliğinden en çok etkilenen bu grupların daha fazla mağdur olacağını belirtti. 

Birleşmiş Milletler'in çağrısı, iklim değişikliğinden kaynaklanan tehditlere karşı daha fazla destek ve finansman sağlanması yönünde.

Kaynak: AA