İstanbul’da özel halk otobüsü işletmecileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alamadıkları 6 milyar liralık ödemeleri gerekçe göstererek araçlarını sefere çıkarmadı. Sabahın erken saatlerinde kontak kapatma kararı uygulamaya konulunca, toplu taşıma duraklarında uzun kuyruklar ve yoğunluk gözlendi.

Rusya ve ABD Arasında Esir Takası Rusya ve ABD Arasında Esir Takası

İstanbul Otobüs Özel Halk Otobüsü Sahipleri ve İşletmecileri Esnaf Odası tarafından yapılan açıklamada, yaklaşık dört yıldır düzensiz ve gecikmeli yapılan ödemelerin artık sürdürülemez hale geldiği belirtildi. 3 bin 20 aracı kapsayan bu eylemle birlikte, İstanbul’da sabah saatlerinde birçok durakta ulaşım aksadı. Özellikle İETT otobüslerinin de dolu gelmesi, bekleyen yolcuların mağduriyetini artırdı.

Yolcular Taksilere Yöneldi

Esenler Kazım Karabekir Durağı’nda Aksaray yönüne gitmek isteyen vatandaşlar, uzun süre otobüs beklemek zorunda kaldı. Seferlerin yapılamaması ve gelen İETT araçlarının dolu olması nedeniyle bazı yolcular çareyi taksi çağırmakta buldu. Bekleyişin uzamasıyla birlikte taksilere yönelenlerin sayısında artış görüldü.

İETT’den Kamuoyuna Bilgilendirme

Yaşanan gelişmelerin ardından İETT Genel Müdürlüğü, kamuoyunu bilgilendiren bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT, Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük toplu ulaşım filosunu yönetmektedir” ifadeleri kullanıldı. İstanbul genelinde 3 bin 766’sı İETT’ye, 3 bin 20’si ise özel halk otobüslerine ait olmak üzere toplam 6 bin 786 otobüsle günlük 64 bin sefer yapıldığı, bu sayede yaklaşık 5 milyon kişinin taşındığı vurgulandı.

İETT açıklamasında ayrıca, 2020 yılının Aralık ayında yürürlüğe giren Özel Taşımacılık İşletim Sistemi (ÖTİS) sayesinde, özel halk otobüslerinin tüm işletme maliyetlerinin İBB tarafından karşılandığı, teknolojik altyapılarının yenilendiği ve kilometre ile sefer bazlı gelir sistemine geçildiği hatırlatıldı. Bu süreçte İBB’nin yaptığı toplam ödeme miktarının 35,3 milyar liraya ulaştığı, elde edilen yolcu gelirinin ise 15,8 milyar lira olduğu belirtildi. Böylece İBB’nin yaklaşık 19,5 milyar liralık ek destek sağladığı ifade edildi.

Yeni Ödeme Planı Hazırlandı

2025 yılı içinde yalnızca araç yenilemeleri için 1 milyar 300 milyon lira destek verildiğini belirten İETT, özel halk otobüslerine yapılan hak ediş ödemelerinin devam ettiğini duyurdu. Açıklamada, 1 Haziran 2025 itibarıyla ödeme planlarının yeniden düzenleneceği ve mevcut sistemde değişikliğe gidilebileceği kaydedildi.

Olası aksamaların önüne geçebilmek adına İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT’nin yeni hat ve ek seferlerle çeşitli önlemler aldığı bildirildi. “İstanbulluların mağdur olmaması adına gerekli düzenlemeler yapılmıştır. 22 Mayıs Perşembe günü ulaşım planları yapılırken mevcut duruma göre hareket edilmesini öneririz” denilen açıklamada, gelişmelerin İBB ve İETT’nin resmi iletişim kanallarından anlık olarak duyurulacağı da belirtildi.

Kaynak: DHA