İngilizler tarafından inşa edilen demiryolunun Ege Bölgesi'nde yapılmasının en önemli nedeni, bölgenin ve hinterlandının zengin bir ekonomik potansiyele sahip olmasıdır.  Ayrıca, bölge içindeki ulaşım yetersizliği de demiryolu yapımının bir diğer önemli nedendir.  Proje ile öncelikle Ege Bölgesi‘nde çıkarılan madenler ve yetiştirilen çeşitli tarım ürünlerinin İzmir Limanı'na daha hızlı getirilmesinin sağlanması ve ihracatın geliştirilmesi hedeflenmiştir.

Pygmalion Etkisi: Beklentiler Nasıl Gerçekleşir? Pygmalion Etkisi: Beklentiler Nasıl Gerçekleşir?

Demiryolu inşaatı (1860'lar)

İzmir- Aydın demiryolu yapılmadan önce nakliyat iki tekerlekli öküz arabaları ve katırlarla sağlanıyor, bu da ulaşım maliyetlerini ciddi anlamda artıyordu. Ayrıca, bölgenin fiziki koşullarının zorluğu, sel, yağmur gibi doğal sebepler de ulaşımı önemli ölçüde etkileyen sebeplerdi. O günlerde hayvanlar ile gerçekleştirilen seyahat ortalama 4 gün sürüyordu. Demiryolu, hem mesafeyi kısaltmış hem de zaman tasarrufu sağlamıştır. Ancak İzmir- Aydın demiryolu ilk açıldığında beklenilen talebi görmemiş bu nedenle halkın demiryoluna ilgisini artırmak için ücretler indirilmiş hatta trenin dolmuş gibi yolda işaret veren yolcuları alması sağlanmıştır. Buna rağmen insanların katırlarla seyahat etmeyi tercih ettikleri görülünce katırların da trene alınabileceği bir çözüm düşünülmüş ve trenlere birer hayvan vagonu eklenmiştir. Bu, daha sonra Aydın demiryoluna ait bir gelenek haline gelmiş ve Aydın hattı ciddi bir yolcu hareketine sahne olmuştur. Bu dönemde yıllık yolcu miktarı 2 milyona kadar ulaşmıştır.

(Alsancak Tren İstasyonu)

İnşaat yapım çalışmalarına 1857 yılında başlanan İzmir-Aydın Demiryolunun 130 km’lik ilk kısmı olan Alsancak- Söke ve Aydın hattı, 1866 yılında işletmeye açılmıştır. Daha sonra hat, Sarayköy ve Dinar istikametinde uzatılmış ve bu hatların yapımı 1890 yılında tamamlanmıştır. Demiryolu hattı, 1912 yılında Aydın ve Denizli üzerinden Eğridir’e ulaşmıştır.

(İzmir- Aydın Demiryolu Hisse Senedi)

İzmir-Aydın Demiryolu, 1935 yılında satın alınarak TCDD tarafından işletilmeye başlanmıştır. Günümüzde İzmir- Aydın Demiryolu hattının ardılı İzmir-Alsancak- Eğirdir demiryoludur.

HABER MERKEZİ