Yüksek Frekanslı İşlemler (HFT) Nedir? Yüksek Frekanslı İşlemler (HFT) Nedir?

Kaçıngan/Kısıtlayıcı Yeme Bozukluğu (KKYB), kişinin belirli yiyeceklerden kaçınması veya yiyecek alımını miktar olarak kısıtlaması ile karakterize edilen bir durumdur. Eskiden sadece bebeklik ve çocukluk dönemine özgü olduğu düşünülen bu beslenme bozukluğu, artık her yaş grubunda görülebilmektedir. 

KKYB'li bireyler, belirli gıdalardan kaçınma veya belirli gıdaları tamamen tüketmeme gibi beslenme ile ilgili sorunlar yaşarlar. Bu nedenle, yeterli kalori veya besin maddesi alamazlar. Bu durum, beslenme eksikliklerine, büyüme geriliğine ve kilo problemlerine yol açabilir. KKYB'li kişiler, sağlık sorunlarının yanı sıra okulda veya işte de zorluklar yaşayabilirler. Aynı zamanda sosyal etkinliklere katılmakta, diğer insanlarla yemek yemek ve ilişkilerini sürdürmekte de güçlük çekebilirler. 

KKYB genellikle bebeklik veya çocukluk döneminde başlar ve yetişkinlikte de devam edebilir. İlk başta, çocuklardaki seçici yeme davranışlarına benzeyebilir. Örneğin, bazı çocuklar belirli kokulara veya dokulara sahip yiyecekleri yemeyi reddeder. Ancak, bu seçici yeme alışkanlıkları genellikle birkaç ay içinde çözülür ve büyüme veya gelişme problemlerine yol açmaz. 

KKYB Belirtileri Nelerdir?  

KKYB belirtileri, çocuğunuzun yetersiz beslenmesine neden olabilecek diğer durumların belirtileriyle benzerlik gösterebilir. Çocuğunuzun sağlığını değerlendirirken aşağıdaki belirtileri fark ederseniz bir doktora danışmanız önemlidir: 

- Zayıf görünüm 

- Yeterince sık veya yeterli miktarda yemek yememe 

- Sinirli ve sık sık ağlayan bir yapıya sahip olma 

- Sıkıntılı veya içine kapanık görünme 

- Bağırsak hareketlerinde azalma veya tuvalet yaparken zorlanma 

- Sürekli yorgun ve halsiz olma 

- Sık sık kusma 

- Yaşıtlarına göre sosyal becerilerde geri kalma ve yalnız kalma eğilimi 

Muhabir: Ebrar Çelik