Kalkınma Planı (2024-2028) çerçevesinde, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ'ler) ve girişimciler için bir dizi önemli hedef ve strateji belirlendi:
- Finansmana Erişim İmkânlarının Artırılması: KOBİ'ler ve girişimcilerin finansmana daha kolay erişim sağlamaları hedeflenmektedir. Bu, kurumsal gelişimlerinin, verimliliklerinin artırılmasının ve ölçeklerinin büyütülmesinin önemli bir adımıdır.
- KOBİ'lerin Tedarik Zincirlerine Katılımı: KOBİ'lerin tedarik zincirlerinde daha güçlü bir şekilde yer almaları ve bu sayede ihracat, yenilikçilik ve rekabetçilik düzeylerinin yükseltilmesi hedeflenmekte.
- Beşeri Sermaye Güçlendirmesi: KOBİ'lere yönelik beşeri sermayenin güçlendirilmesi amacıyla nitelikli akredite danışmanlar ve yöneticilerin kullanımı kolaylaştırılacak. Ayrıca, örgün eğitimde girişimcilik müfredatı, finansal okuryazarlık, mevzuat bilgisi, dijital teknolojiler, e-ticaret ve pazarlama konularında gözden geçirilerek uygulamalı girişimcilik eğitimleri yaygınlaştırılacak.
- Mesleki Eğitim Merkezlerinin Yer Seçimi: Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki eğitim merkezlerinin ve meslek liselerinin yer seçiminde organize sanayi bölgelerini öncelikli olarak değerlendirecek.
- Teknoloji Odaklı Yabancı Girişimcilere Destek: Teknoloji alanında kritik uzmanlıklara sahip yabancı girişimcilere Türkiye'ye girişlerinde kolaylık sağlanacak.
- İşletme İçi Girişimcilik (Intrapreneurship): Çalışanların ortaklığının sağlandığı işletme içi girişimciliği teşvik edecek mekanizmalar geliştirilecek. Ayrıca, girişimcilik ekosisteminde işbirliği kültürü yaygınlaştırılacak.
- KOBİ ve Girişimcilere Destekleyici Kuruluşlar: KOBİ'ler ve girişimciler için destekleyici kuruluşlarda ara yüz kullanımı yaygınlaştırılacak.
- Proje Destekleri: KOBİ'ler ve üniversitelerin hazırladığı projeler desteklenecek ve sektörel bazda yüksek verimliliğe sahip firmaların iyi uygulama örnekleri yaygınlaştırılacaktır.
- Yurt Dışındaki Tekno Girişimciler: Türkiye'nin yurt dışındaki tekno girişimci envanteri oluşturularak, yurt içindeki potansiyel girişimcilerle etkileşim kurulabilecek bir mekanizma geliştirilecek.
- KOBİ Destekleri: KOBİ'lerin hızlı büyüme, teknoloji odaklı ihracat yapma, yüksek teknoloji alanında faaliyet gösterme ve verimliliği artırma gibi kriterlere göre destek verilecek.
- Tedarik Zinciri Eşleşmeleri: Ana sanayi üreticileri ve büyük işletmelerin tedarik zincirlerine KOBİ'lerin eklemlenmelerini kolaylaştıracak bir sistem oluşturulacak.
- Ürün Geliştirme (ÜR-GE) Faaliyetleri: KOBİ ve girişimcilere sağlanan devlet yardımlarına yönelik kapsayıcı bir izleme sistemi kurulacak ve etki analizleri yapılacak.
- Ürün ve Teknoloji Envanteri: Sanayi ve teknoloji bölgelerinde üretilen ürünlerin ve geliştirilen teknolojilerin envanteri hazırlanacak, böylece arz ile talebin daha etkin eşleşmesi sağlanacak.
- Tekno Girişimcilerin Ürünleri: Tekno girişimciler tarafından oluşturulan ürünlerin ticarileşme ve markalaşma süreçleri hızlandırılacak.
- Afet ve Salgınlara Karşı KOBİ Eğitimleri: KOBİ'leri olası afet ve salgınlara karşı bilgilendirmek ve korumak amacıyla birebir KOBİ eğitimleri, danışmanlık ve bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilecek.
- Finansmana Erişim Kolaylaştırılması: Finansmana erişim kolaylaştırılacak ve alternatif finansman yöntemleri yaygınlaştırılacaktır. KOBİ'ler ve girişimciler için yeni puanlama sistemleri geliştirilecek.
HABER MERKEZİ