Özellikle son yıllarda vaka sayısında artış gösteren ani kardiyak ölümler, belirti vermeden yaşanabiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, risk grubundaki bireylerin mutlaka düzenli kalp kontrollerinden geçmesi gerektiğini vurguladı. Ritim bozuklukları, göğüs ağrısı ve bayılmalar ise hayati uyarılar arasında.

Her Yaşta Risk Var

Pişirme Tekniği Yemeğin Tadını Nasıl Değiştirir? Pişirme Tekniği Yemeğin Tadını Nasıl Değiştirir?

Ani kardiyak ölümün sadece yaşlı bireylerin değil, her yaştan insanın karşılaşabileceği bir durum olduğuna dikkat çeken Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Olcay Özveren, “35 yaş altı bireylerde genellikle doğuştan ritim bozuklukları ve kalp kası hastalıkları ön plana çıkıyor. 35 yaş üstünde ise kalp damar tıkanıklıkları ve krizler en önemli nedenler arasında” şeklinde konuştu.

Belirti Vermeden Gelebilir

Göğüs ağrısı, efor sırasında çarpıntı ya da bayılma gibi şikayetlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Olcay Özveren, "Daha önce hiçbir kalp sorunu yaşamamış bireylerde bile, merdiven çıkma veya egzersiz sırasında göğüste baskı hissi, efor sonrası bayılma gibi belirtiler oluyorsa, bu bir alarmdır" uyarısında bulundu.

Koroner Tomografik Anjiyografi Hayat Kurtarıyor

Son yıllarda, kalp sağlığını detaylı değerlendirmede koroner tomografik anjiyografinin önem kazandığını belirten Prof. Dr. Olcay Özveren, "Sigara içen, hipertansiyon ya da diyabeti olanlar; ailesinde erken kalp krizi öyküsü bulunan kişiler, tomografik anjiyo ile risklerini erkenden tespit ettirebilir. Ancak bu işlem rutin tarama değil, hekim önerisiyle yapılmalı" dedi.

Soğuk Hava Tehlikesi

Ritim bozukluğu olan kişilerin enerji içeceklerinden uzak durması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Olcay Özveren, "Bu içecekler yüksek kafein içerdiğinden kalp hızını artırıp çarpıntıyı tetikleyebilir. Soğuk hava da benzer şekilde kalp krizini tetikleyebilir. Kalp hastalığı olanların özellikle dikkatli olması şart" dedi.

Kriz Anında Ne Yapılmalı?

Özveren, ani kalp durması durumunda yapılması gereken ilk müdahaleyi "Kişinin bilinci yoksa hemen düz zemine yatırılarak nabzı ve solunumu kontrol edilmeli. Nabız alınamıyorsa hemen CPR uygulanmalı ve 112 aranmalı. Toplumda temel yaşam desteği eğitiminin yaygınlaşması, birçok hayatın kurtarılmasını sağlar" sözleri ile özetledi.

Kaynak: DHA