FURKAN ERKAN

Dünyaca ünlü çıtır tavuklarıyla meşhur Kentucky Fried Chicken (KFC) ve onun kurucusu Albay Sanders'ın hikayesini biliyor muydunuz? İşte ilham verici o hikaye...

Bugün dünyanın dört bir yanında yüzlerce zincir restorana sahip KFC markası, özellikle kendine has çıtır çavukları ve 11 farklı baharat tarifiyle birçok kişinin favorileri arasına girebiliyor. Ancak bu lezzetin arkasında inanılması zor ve epey meşakkatli bir süreç yatarken aynı zamanda da ilham verici bir hikaye var. Peki KFC nasıl kuruldu? KFC'nin kurucusu Albay Sanders ne tür zorluklarla karşılaştı? İşte Albay Sanders ve KFC'nin hikayesi:

KFC'nin Kurucusu Albay Sanders Kimdir?

'Albay' namıyla ün salmış Harland David Sanders, 9 Eylül 1890 tarihinde Indiana'da dünyaya gözlerini açar.

Sanders küçük yaşlarda babasını kaybedince ve annesi de çalışmak durumunda kalınca ailenin bütün yükünü sırtlar. Yani küçük kardeşlerinin sorumluluğunu tek başına üstlenir.

Yine de küçük Sanders'ın kardeşlerine bakması aynı zamanda onların yeme içme ihtiyaçlarını da karşılama anlamına geleceğinden daha o zamanlarda aşçılık yeteneği yavaş yavaş gelişmeye başlar.

Harland Sanders, 10 yaşına gelince iş hayatına atılır. Sanders bulabildiği her türlü işte çalışırken annesi de o sırada evlenir. Ancak üvey babasının hayatını mahvetmesi ve ona sergilediği zulüm üzerine evden kaçar ve doğum tarihini değiştirerek Amerikan Ordusu'na katılır. 

18 yaşındayken ordudan ayrılan 'Albay', Josephine King ile evlenir ve 22 yaşına kadar trenlerde kondüktörlük yapmaya başlar.

Sanders ve King çiftinin 3 tane çocuğu olur ancak tek erkek evlat olan Harland çok uzun süre yaşayamaz.

İşinden kovulan Sanders tüm bunlar yetmezmiş gibi eşi tarafından terk edilir. Josephine King, Sanders'ı terk ederken kızlarını da yanına alır. 

Sonrasında hukuk okumaya karar verse de Albay Sanders bunda da dikiş tutturamaz. 

Harland David Sanders için orta yaş krizleri başlamıştır ve Sanders 40 yaşını geçmesine rağmen hiçbir işte başarılı olamadığı için giderek umutsuzluğa kapılır. Sırf bundan dolayı intiharı bile düşünür.

Ancak bu sırada çocukluğundan itibaren başlayan aşçılık tutkusunu Albay Sanders iş fırsatına çevirmek ister ve kendisine bir dükkan açmaya karar verir.

Albay Sanders, Tennessee eyalet sınırına 40 km uzaklıktaki Corbin isimli şehirde bir benzin istasyonu, motel ve kafe satın alır. Benzin almaya gelen müşterilerine yemek servisinde de bulunan ünlü girişimcinin lezzetli menülerinin ünü de kısa süre içerisinde tüm eyalete yayılır.

İşte Sanders da 'Albay' rütbesini eyalet mutfağına yaptığı bu katkılardan dolayı alır. Kendisine 'Kentucky Albay' rütbesi verilir. 

Albay Sanders'ın nevi şahsına münhasır 11 farklı baharatla hazırladığı ve genellikle tavuk yemeklerinde kullandığı özel sos tarifinin çok beğenildiğini fark edince, tarifini geliştirir.

Bunun üzerine gelen müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek adına yolun karşısına da bir motel açan girişimci, 1947’de ayrı yaşadığı eşinden boşanır ve sekreteri Claudia Ledington ile evlenir.

1949’da ikinci kez Albay unvanı verilen Harland Sanders işleri yoluna koysa da büyük bir talihsizlikle karşılaşır.

Kızarmış tavuklarıyla ülkenin en sevilen uğrak noktalarından biri olan tesisinin bulunduğu yol, yeni bir otobanın yapılmasıyla kullanılmaz hale gelir. Yeni otoban yüzünden müşterilerin sayısı giderek azalır ve Sanders sonunda biriken borçlarını ödeyebilmek için varını yoğunu satmak zorunda kalır.

Artık 66 yaşına gelmiş Albay bir kez daha meteliksiz kalır.

Tam bu noktada Albay Sanders için yol ayrımı başlar. Ancak yine de pes etmemeye kararlıdır.

Sanders'ın bundan sonraki süreci, belki de bugüne kadarki tüm girişimcilik ve motivasyon hikayeleri arasında en ilham verici bir noktaya ulaştırır kendisini.

Albay Sanders elinde ne var ne yok satsa da yine de elinde bir emekli maaşı kalmıştır. Bir de 11 baharattan oluşan o meşhur tarifi...

Böylece Yaşlı Sanders ülkedeki tüm restoranların kapısını çalmaya başlar. Bir tanesinin bile kabul etmediği bu uzun ve meşakkatli süreçte Sanders arabasında yatıp kalkar ve tarifini satmaya kadar çaresiz duruma düşer. Ancak yine de kimse onu kabul etmez.

Albay Sanders kimi kaynaklarda 1008 kimi kaynaklarda ise 1013. restoranda nihayet umduğunu bulur ve kabul edilir.

Düşünebiliyor musunuz yaşlı girişimci 1000'den fazla restoranı kapı kapı gezmiş!

Kabul edildiği restoranda ürün başına ödeme alan Sanders’ın lezzetli ve gizli tarifi yeniden ilgi görmeye başlar. Kısa sürede yüzlerce restoran, onun tarifi için sıraya girer.

Aydın’daki Kazada Temizlik İşçisi Yaşamını Yitirdi Aydın’daki Kazada Temizlik İşçisi Yaşamını Yitirdi

KFC'nin popüler bir dünya markası haline gelmesi üzerine Albay Sanders şirketini 2 milyon dolar karşılığında yatırımcı John Y. Brown Jr.’a satar. Ayrıca Sanders, anlaşma karşılığında hem KFC’nin resmi yüzü olarak kalma hem de bunun için her yıl 250.000 dolar ödeme alacağına dair şart sunar. Sanders'ın bugün hem tavuklarıyla hem de yüzü ve ismiyle tanınmasının en büyük sebebi de bu zekice yapılan anlaşmayla gerçekleşir.

90 yaşına kadar servet içerisinde yaşayan Albay Sanders'ın şirketi 1986’da PepsiCo’ya, 2002’de ise Yum! Brands’a satılır.

Bugün 100'den fazla restoranı bulunan KFC hem 11 farklı baharata sahip çıtır tavuklarıyla hem de markanın yüzü ve kurucusu Albay Sanders ile ikonik hale gelmiş durumda.