Enerji sektöründe alınan önlemlere rağmen, metan emisyonlarının küresel ölçekte hâlâ yüksek seviyelerde seyretmeye devam ettiği bildirildi. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan Küresel Metan Takipçisi raporu, fosil yakıtlardan kaynaklanan metan salımlarının uydu verileriyle analiz edilerek hazırlandı.

Rapora göre, fosil yakıtlar, insan faaliyetlerinden kaynaklanan metan emisyonlarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Petrol, doğal gaz ve kömür üretiminde görülen rekor seviyeler, 2023 yılında enerji sektöründen kaynaklanan metan emisyonlarının yaklaşık 120 milyon ton ile "inatçı" bir şekilde yüksek kalmasına yol açtı.

IEA, resmi raporlamaların ötesinde, metan emisyonlarının tahmin edilen seviyelerin oldukça üzerinde olduğunu vurguladı. Buna karşın, metan salımlarının izlenmesine yönelik veri toplama sistemlerinde ve şeffaflıkta son yıllarda önemli iyileşmeler yaşandığı belirtildi. Halihazırda 25 farklı uydu sistemi, metan gazı emisyonlarına dair düzenli veri sağlayabiliyor.

2023 yılında büyük petrol ve doğal gaz tesislerinden kaynaklanan metan sızıntılarında rekor düzeye ulaşıldığı bildirilirken, terk edilmiş petrol, gaz kuyuları ve kömür madenlerinden yayılan metan miktarı ise 8 milyon ton olarak kaydedildi.

IEA raporuna göre, enerji sektöründen kaynaklanan metan emisyonlarının yüzde 70’i mevcut koşullarda maliyet etkin teknolojilerle önlenebilir durumda. Ancak ülkeler ve enerji şirketleri tarafından verilen taahhütlerin, küresel petrol ve gaz üretiminin yalnızca yüzde 80’ini kapsadığı belirtiliyor. Dahası, bu üretimin yalnızca yüzde 5’lik bölümü, "sıfıra yakın metan emisyonu" hedefini karşılayabiliyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan IEA Başkanı Fatih Birol, "Veriler, metan emisyonlarını azaltma yönündeki uygulamaların hâlâ hedeflerin oldukça gerisinde kaldığını gösteriyor" dedi.

THY'nin İstanbul-Sevilla Direkt Uçuşları Başlıyor THY'nin İstanbul-Sevilla Direkt Uçuşları Başlıyor

Kaynak: AA