Tekirdağ TEM Otoyolu'nda Feci Kaza: 3 Yaralı Tekirdağ TEM Otoyolu'nda Feci Kaza: 3 Yaralı

Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) Başkanı Yusuf Günay, küresel ısınmanın 1,5 santigrat dereceyi aşması halinde yaklaşık 1 milyar insanın iklim göçmeni olacağı uyarısında bulundu. Günay, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Yeşil Enerji Çalıştayında gerçekleştirdiği "Enerjide Dönüşüm ve Yeşil Hidrojen" başlıklı sunumda, iklim değişikliğinin yol açtığı tehditlere dikkat çekti.

Dünyanın ciddi bir iklim kriziyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Günay, fosil yakıtların yoğun kullanımının sera gazı emisyonlarını artırarak küresel ısınmayı hızlandırdığını ifade etti. Bu süreçte, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin kaçınılmaz hale geldiğini belirten Günay, “Küresel ısınma mevcut hızda devam ederse, 2070 yılı itibarıyla dünyanın üçte ikisi yaşanmaz hale gelebilir. Sıcaklık artışı 1,5 santigrat dereceyi aşarsa, 1 milyar insan yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalabilir” dedi.

Küresel Isınma 1 Milyar Kişiyi Göçe Zorlayabilir2

Günay, son yıllarda artan sel, yangın ve doğal afetlerin, iklim değişikliğinin etkilerini artık çok daha şiddetli ve farklı boyutlarda gösterdiğini vurguladı.

Türkiye’nin de taraf olduğu 2015 Paris İklim Anlaşması ve 2021’de yürürlüğe giren Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi küresel girişimlerin, iklim kriziyle mücadelede önemli adımlar olduğunu belirten Günay, bu süreçte yeşil enerji dönüşümünün hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Dünya genelindeki enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 80’inin hâlâ fosil yakıt kaynaklı olduğunu dile getiren Günay, yenilenebilir enerjinin kullanım oranının yüzde 12, nükleer enerjinin ise yüzde 8 seviyelerinde kaldığını belirtti.

Günay ayrıca, “İklim krizini durdurmak ve sürdürülebilir bir gelecek inşa edebilmek için enerji sistemlerimizi hızla dönüştürmemiz gerekiyor. Yeşil hidrojen bu dönüşümün temel yapı taşlarından biri olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA