Küresel piyasalar, ABD'nin gümrük vergisi politikalarına yönelik belirsizlikler ve makroekonomik verilerin karmaşık sinyaller vermesiyle haftaya yön arayışı içinde başladı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın attığı gümrük vergisi adımları, küresel ekonomilerde enflasyon ve resesyon endişelerini tetiklemeye devam ediyor. Uzmanlar, bu kararların ABD’de enflasyonla mücadeleyi zorlaştırabileceğini ve ticaret ortaklarının ek vergiler sonrası üretimde sıkıntı yaşayabileceğini belirtiyor.
Makroekonomik göstergeler karmaşık sinyaller vermeyi sürdürürken, para piyasalarındaki fiyatlamalar ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yıl içinde iki kez faiz indirimi yapabileceği yönündeki beklentileri güçlendiriyor. Fed yetkililerinin açıklamaları yakından takip edilirken, Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, "İşgücü piyasasının güçlü kalması, faiz indirimi için tek başına yeterli bir sebep olmayabilir" ifadelerini kullandı.
Cuma günü yayımlanan veriler sonrası, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,45 seviyesini gördükten sonra yüzde 4,48 düzeyinde dengelendi. Dolar endeksi ise haftaya yüzde 0,1 düşüşle 106,7 seviyesinden giriş yaptı.
Altının ons fiyatı, geçtiğimiz haftayı 2 bin 885,43 dolardan tamamlarken, yeni haftaya yüzde 0,7 yükselişle 2 bin 905 dolardan başladı. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,3 artarak 74,6 dolara çıktı.
New York Borsası’nda cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,37 düşerken, Nasdaq endeksi yüzde 0,41 yükseldi. S&P 500 endeksi ise yatay seyretti. ABD’de vadeli endeks kontratları yeni haftaya pozitif başladı. Öte yandan, ABD’de piyasalar Başkanlar Günü nedeniyle bugün kapalı olacak.
Avrupa borsalarında geçen hafta karışık seyir hakimken, yatırımcıların gözü Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona erdirilmesine yönelik gelişmelere çevrildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki telefon görüşmesini "diyalog için güçlü bir sinyal" olarak değerlendirerek, "Artık savaşı değil, barışı konuşacağız" dedi.
Peskov, önceki ABD yönetimiyle doğrudan bir diyaloğun kurulamadığını vurgularken, Trump’ın sorunları müzakere yoluyla çözme yaklaşımını önemsediklerini ifade etti.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un, Rusya-Ukrayna barış görüşmeleri için Suudi Arabistan’a gitmeye hazırlandığına dair haberler dikkat çekti.
Cuma günü Trump, yaptığı açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın bitirilmesi için ABD, Rusya ve Ukrayna yetkililerinin Suudi Arabistan’da bir araya geleceğini duyurmuştu.
Öte yandan, ABD’nin Avrupa Birliği’ne (AB) yönelik ek gümrük vergisi planlarına ilişkin gelişmeler yakından takip ediliyor. Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "ABD, AB’ye yönelik gümrük vergileri uygularsa biz de karşılık veririz" dedi.
Von der Leyen, güçlü bir Avrupa’nın ortak tehditlere karşı ABD ile iş birliği yapmasının faydalı olacağını vurgularken, "Ticaret savaşlarının ve cezalandırıcı tarifelerin hiçbir anlamı olmadığına inanıyoruz" ifadelerini kullandı. Ayrıca, gümrük tarifelerinin vergilere eşdeğer olduğuna dikkat çekerek, "Bunlar enflasyonu artırır ve tedarik zincirlerini olumsuz etkiler" şeklinde konuştu.
Avrupa’da açıklanan son verilere göre, Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH), yılın son çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 0,1, yıllık bazda ise yüzde 0,9 artış gösterdi.
Cuma günü Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,44, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,37 düşerken, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,18 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,18 yükseldi. Avrupa’daki endeks vadeli işlemlerinde yeni haftaya belirsiz bir başlangıç yapıldığı görülüyor.
Asya piyasalarında ise teknoloji sektörünün öncülüğünde pozitif bir seyir izleniyor. Çin’de hafta sonu açıklanan veriler yakından takip edilirken, Çin Devlet Döviz Takas İdaresi (SAFE), 2024 yılı için cari işlemler hesabının 422 milyar dolar fazla verdiğini duyurdu.
Bu süreçte, dış ticaretin 767,9 milyar dolar fazla verdiği, hizmet sektöründe ise 228,8 milyar dolarlık açık oluştuğu bildirildi. Yatırımlar ve döviz hareketlerindeki açık 131,9 milyar dolar olarak kaydedilirken, cari transferlerde 14,8 milyar dolarlık fazla görüldü. Cari işlemler fazlasının, ülkenin GSYH’sine oranı yüzde 2,2 olarak hesaplandı.
Japonya’da bugün açıklanan verilere göre, dördüncü çeyrek GSYH çeyreklik bazda yüzde 0,7, yıllık bazda ise yüzde 2,8 artarak beklentileri aştı.
Sanayi üretimi ise aralık ayında aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 1,6 geriledi. Aynı dönemde, kapasite kullanım oranı aylık yüzde 0,2 düşüş kaydetti.
Bu gelişmelerle birlikte, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,6, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 yükseliş kaydetti.
Yurt içinde ise cuma günü satış baskısının hakim olduğu Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,37 değer kaybıyla 9.877,59 puandan tamamladı.
Dolar/TL kuru, geçtiğimiz haftayı yüzde 0,4 yükselişle 36,2240 seviyesinde kapatırken, yeni haftaya yatay bir seyirle 36,2070 seviyesinden giriş yaptı.
Analistler, gün içerisinde yurtiçinde bütçe dengesi, yurtdışında ise Euro Bölgesi dış ticaret dengesi verilerinin izleneceğini belirtti.
Teknik analizlere göre, BIST 100 endeksinde 9.950 ve 10.000 puan seviyeleri direnç, 9.800 ve 9.700 puan seviyeleri ise destek olarak görülüyor.