Küresel piyasalar bu haftaya, özellikle ABD'deki istihdam raporunun açıklanacağı yoğun bir makroekonomik veri gündemiyle temkinli bir başlangıç yaptı. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasını bu aydan itibaren kademeli olarak gevşetmeye başlayacağı yönündeki beklentiler güçlenirken, yıl sonuna kadar atılacak adımların boyutu belirsizliğini koruyor.
Ekonomistler, bu hafta açıklanacak olan istihdam verilerinin Fed’in gelecekteki politikalarına ışık tutabileceğini belirtiyor. Özellikle bu verilerin, ABD ekonomisinin genel durumu hakkında daha net bir tablo ortaya koyması bekleniyor.
Geçtiğimiz Cuma günü yayımlanan veriler, Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin Temmuz ayında aylık bazda yüzde 0,2 artarak beklentilerle uyumlu, yıllık bazda ise yüzde 2,6 artışla tahminlerin altında kaldığını gösterdi.
ABD'de Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi ise Ağustos ayında 67,9'a yükselerek yukarı yönlü revize edildi. Aynı dönemde tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi yüzde 2,9'dan yüzde 2,8'e gerileyerek Aralık 2020'den bu yana en düşük seviyeyi kaydetti.
Son verilerin, Fed’in bu yıl birkaç kez faiz oranlarını düşürme ihtimalini artırdığına işaret eden uzmanlar, fiyat baskılarının azaldığını vurguladı. Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed'in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağı beklentisini güçlendirirken, 50 baz puanlık bir indirimin Kasım ya da Aralık ayındaki toplantılarda gerçekleşebileceğine dair öngörüler devam ediyor.
Kurumsal tarafta, Goldman Sachs’ın iş gücünün yüzde 3 ila 4'ünü işten çıkarmayı planladığı haberinin ardından bankanın hisseleri hafif yükselişle günü tamamladı. Ayrıca, ABD basınında çıkan haberlere göre Intel yöneticilerinin, zayıflayan işlerini ele almak için yatırım bankacılarıyla stratejik seçenekler üzerinde çalıştığı bilgisi yer aldı. Tasarım ve üretim işlerinin bölünmesi ve olası birleşme ve satın almalar dahil çeşitli seçeneklerin değerlendirildiğine dair bu haberlerin ardından Intel'in hisseleri yüzde 9,5 oranında değer kazandı.
Bu gelişmelerle birlikte, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi Cuma günü yüzde 3,91'den kapanırken, dolar endeksi ise 101,7 seviyesinde kapandı. Altının ons fiyatı, yeni haftanın ilk işlem gününde bir önceki kapanışın yüzde 0,3 altında 2.497 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,9 azalarak 76,2 dolara geriledi.
Cuma günü, Dow Jones endeksi yüzde 0,55 yükselerek tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Aynı gün S&P 500 endeksi yüzde 1,01, Nasdaq endeksi ise yüzde 1,13 oranında değer kazandı. Ancak New York borsası, İşçi Bayramı tatili nedeniyle bugün kapalı olacak.
Avrupa borsalarında ise Cuma günü karışık bir seyir hâkimdi. Piyasaların gözü, bölgede açıklanacak imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine çevrildi. Avro Bölgesi'nde açıklanan enflasyon verileri, aylık yüzde 0,2 artışla yıllık bazda yüzde 2,2 seviyesine gerileyerek son üç yılın en düşük seviyesine ulaştı. Haziran ayında yüzde 6,5 olan işsizlik oranı ise Temmuz ayında yüzde 6,4 olarak açıklandı.
Analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu yıl içinde iki kez daha faiz indirimi yapmasının kesin olarak görüldüğünü ve bölgede enflasyonist baskıların azalmasının üçüncü bir indirim ihtimalini de artırdığını belirtiyor. ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel, Cuma günü yaptığı konuşmada, “Fiyat istikrarına giden yol kritik varsayımlara dayanıyor, politika kademeli ve dikkatli bir şekilde ilerlemelidir” ifadesini kullandı. ECB üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau ise ECB'nin Eylül ayında faiz oranlarını düşürmesinin akıllıca olacağını belirtti.
Almanya'da hafta sonu gerçekleşen Thüringen Eyalet Meclisi seçimlerinde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi yüzde 30,8 oy alarak birinci olurken, Saksonya'daki seçimlerde Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 31,5 oyla zirvede yer aldı. Almanya'da Thüringen eyaletindeki seçimlerde, 2. Dünya Savaşı sonrası dönemde aşırı sağcı bir partinin ilk kez bir eyalet parlamentosunda birinci sırada yer aldığı görüldü.
Cuma günü, İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,53 yükselirken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,04, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,03, Fransa'da CAC 40 endeksi ise yüzde 0,13 geriledi. Avrupa endeks vadeli kontratları, yeni güne karışık bir seyirle başladı. Stoxx Europe 600 gösterge endeksi, Cuma günü 525,05 puanla rekor kapanış gerçekleştirirken, gün içinde 526,66 seviyesine ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
Asya piyasalarında haftanın ilk işlem gününde karışık bir görünüm öne çıktı. Hong Kong'da Hang Seng endeksi, gayrimenkul sektöründeki satış baskısının etkisiyle değer kaybederken, Çin'de açıklanan imalat sanayi PMI verileri, Ağustos ayında 0,3 puan düşerek 49,1'e geriledi. Çin'deki imalat sanayi, Ağustos’ta önceki üç aydaki daralma eğilimini sürdürdü.
Cuma günü açıklanan Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin yüzde 2,6 oranında artış göstermesi, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) önümüzdeki aylarda faiz artırımı yapabileceğine dair beklentileri artırdı. Bugün açıklanan verilere göre, Japonya’da imalat sanayi PMI 49,8'e yükselirken, Çin'de Caixin imalat sanayi PMI Ağustos ayında 50,4 ile beklentileri aştı.
Bu gelişmelerin ardından dolar/yen paritesi 146,1 seviyesinde işlem görüyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Güney Kore'de Kospi endeksi ise yüzde 0,4 değer kazanırken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,7 oranında değer kaybetti.
Geçtiğimiz Perşembe günü alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,78 artışla 9.833,22 puandan kapatırken, bugün ikinci çeyrek büyüme verilerine odaklanılmış durumda. AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, Türkiye’nin Gayrisafi Yurt İçi Hasılası'nın (GSYH) bu yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3 oranında artmasını bekliyor. Ekonomistlerin 2024 yılı tamamına ilişkin büyüme beklentileri ise ortalama yüzde 3,24 olarak kaydedildi.
Yarın açıklanacak enflasyon verileri, yurt içi piyasanın odak noktasında yer almaya devam ediyor. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, Ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,64 oranında artmasını beklerken, yıllık enflasyonun yüzde 52,20 seviyesine ineceği tahmin ediliyor. Cuma günü yüzde yatay bir seyir izleyen Dolar/TL kuru 34,0817 seviyesinde kapanırken, bugün bankalararası piyasada 34,0760 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde büyüme ve imalat sanayi PMI verilerinin, yurt dışında ise dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi PMI verilerinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.900 ve 10.000 seviyelerinin direnç, 9.750 ve 9.600 puanın ise destek olarak öne çıktığı kaydedildi.