Mamak Belediyesi’nde her gün binlerce bardak çayın tüketildiği ana binasındaki çay ocaklarında biriken çay posaları, proje kapsamında artık çöp kutularına değil toprağa karışacak.

Belediyenin Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, çevre dostu ve sürdürülebilir tarımı destekleyen bir projeye daha imza attı.

Ankara’da 434 Kilometre Dere Temizliği Yapıldı Ankara’da 434 Kilometre Dere Temizliği Yapıldı

Çay Ocaklarındaki Posalar Kaynağa Dönüşüyor

Proje kapsamında Belediye hizmet binasında bulunan çay ocaklarından haftalık ortalama 25 kilogram çay posası toplanarak, Gökçeyurt Ekolojik Köy'de yeni bir yaşam döngüsüne dâhil edilecek.

Toplanan çay posaları, belediyenin kendi imkânlarıyla fermente edilen hayvan gübresi ve Ekolojik Köy’deki bahçeden çıkan yeşil bitki atıkları ile birlikte işlenerek doğal kompost gübreye dönüştürülecek.

Solucanlar da Çalışmaya Destek Verecek

Kompostlama sürecine doğanın en çalışkan yardımcıları olan solucanlar da dâhil edilerek, toprağın ihtiyacı olan besin maddeleri doğal yollarla elde edilecek.

Tüm bu işlemlerin ardından elde edilen organik gübre, yine Ekoköy’de bitkilerin üretiminde kullanılacak.

Sebzeler ve Bitkiler Doğal Destekle Büyüyecek

Böylece atık olarak görülen bir madde, sürdürülebilir bir tarım döngüsünün parçası haline gelerek sebzeler, yeşillikler, aromatik bitkiler bu doğal destekle büyüyerek çoğalacak.

‘’Çay Posası Yarının Verimli Toprağını Oluşturacak’’

Projenin yalnızca atık dönüşümü değil, aynı zamanda geleceğe bırakılacak bir yaşam kültürü olduğunu söyleyen Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, tarım ve toprak çalışmalarına büyük önem verdiklerinin altını çizerek, “Başlattığımız proje ile bugün bir bardağın dibinde kalan çay posasının, yarının verimli toprağını oluşturduğunu görüyoruz. Bu proje bizim için sadece çevreye duyarlılık değil, aynı zamanda üretime saygının bir göstergesi. Biz Mamak’ta sadece yolları değil, yaşamı da onarıyoruz” dedi.

Ankara’dan son dakika haberleri için bizi takip edin!

Kaynak: Bülten