Cuma günü yayınlanan bir araştırmaya göre, NASA'nın gezgini Perseverance, bir zamanlar Mars'ta Jerezo Krateri adı verilen dev bir havzayı dolduran suyun biriktirdiği antik göl çökeltilerinin varlığını doğrulayan veriler topladı.

Robotik gezici tarafından gerçekleştirilen, yere nüfuz eden radar gözlemlerinden elde edilen bulgular, önceki yörünge görüntülerini ve bilim adamlarının Mars'ın bazı bölümlerinin bir zamanlar suyla kaplı olduğunu ve mikrobiyal yaşamı barındırmış olabileceğini teorileştirmesine yol açan diğer verileri doğruluyor.

Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi (UCLA) ve Oslo Üniversitesi ekipleri tarafından yürütülen araştırma Science Advances dergisinde yayınlandı.

"Yalan Haberlere Doğrulardan 6 Kat Daha Fazla İnanılıyor" "Yalan Haberlere Doğrulardan 6 Kat Daha Fazla İnanılıyor"

Bu, araba büyüklüğünde, altı tekerlekli gezicinin 2022'nin birkaç ayı boyunca Mars yüzeyinden geçerek krater tabanından, yörüngeden ona benzeyen örgülü, tortul benzeri özelliklerden oluşan bitişik geniş bir alana doğru ilerlerken yaptığı yeraltı taramalarına dayanıyordu.

UCLA gezegen bilimcisi David Paige, gezicinin RIMFAX radar cihazından gelen sondajların, bilim adamlarının 65 fit (20 metre) derinlikteki kaya katmanlarının kesitsel bir görünümünü elde etmek için yeraltına bakmalarına olanak tanıdığını ifade etti.

Bu katmanlar, suyun taşıdığı toprak çökeltilerinin, tıpkı Dünya'daki göllerde olduğu gibi, Jerezo Krateri ve deltasında onu besleyen bir nehir tarafından biriktirildiğine dair şaşmaz kanıtlar sağlıyor.

Bulgular, önceki çalışmaların uzun süredir öne sürdüğü soğuk, kurak ve cansız Mars'ın bir zamanlar yaşanabilir olduğu fikrini güçlendirdi.

Kaynak: Haber Merkezi