TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, yeni bir sözleşme yapılması gerektiğini belirtti. Yayman; "İlgili taleplerle Google'ı bir araya getireceğiz." dedi. Türkiye'deki dijital içerik üreticileriyle içeriklerin dağıtımını üstlenen mecralar arasında yeni bir mutabakata varılması gerektiğinin altını çizdi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, dijital platformlardaki haksız rekabetin önlenmesi, haberin telifinin korunması ve Google gibi platformlardan telif geliri alınabilmesi için "Dijital Telif Yasası" çalışmaları hakkında açıklama yaptı.

Dijital Mecralar Komisyonunun, kurulduğu günden bugüne dijitalleşme konusundaki tartışmalara öncülük eden, dijitalleşmeyi gündemde tutan ve farkındalık yaratan çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Yayman, özellikle son yıllarda, çokça kullanılan bazı dijital mecraların temsilcilerini Komisyona davet ettiklerini ifade etti.

Dijital mecralar hakkında dünyanın muhtelif yerlerinde, özellikle de Avrupa'da düzenlemeler yapıldığına dikkat çeken Yayman, Dijital Telif Yasası"nın ele alınması gerektiğinin altını çizdi. Aramalar, bilgi dağıtımı, reklam araçları ve arama motorları için yatırımlar yapan Google'ın, bazı ülkelerdeki yasal düzenlemeler kapsamında hareket ettiğini ifade eden Yayman, şunları söyledi;

"Google yetkilileri Türkiye'ye geldiğinde dijital telif meselesini görüştük, sorduk. Komisyon toplantısında da daha sonraki görüşmelerimizde de Avrupa Birliği normlarının Türkiye'de de uygulanması gerektiğini söyledik. Fransa'da, Almanya'da farklı bir dijital telif yasası, Türkiye'de farklı bir dijital telif yasası olamazdı. Biz bunu çifte standart olarak belirttik. Bizim tezimiz şudur; Google, Paris'te hangi telif yasasına tabiyse, Berlin'de, Londra'da, Amerika'da hangi dijital telif yasasına uyuyorsa, Türkiye'de de bu yasanın geçerli olması gerektiğini belirttik ve belirtmeye devam ediyoruz.

Türkiye'de dijital telif konusunun baştan ele alınması, yeni bir sözleşme yapılması gerekiyor. İçerik üreticileriyle bunu yaygınlaştıran ve kullanan mecralar arasında yeni bir sözleşme, yeni bir anlaşma, yeni bir 'anayasa' yapılması lazım. Bir taraftan büyük bir emek vererek, zaman ayırarak üretilen bir içerik var. Bu bir haber olabilir, sanat eseri, kültür eseri olabilir; yemekle veya sanatla ilgili bir şey olabilir. Herhangi bir konuda bir emek, bir içerik varsa o içeriğin izin alınmadan kullanılması ve bunun yaygınlaştırılması doğal olarak o içerik üreticisinin yani emekçinin emeğinin göz ardı edilmesi anlamına geliyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. Eğer medeniyet, insanlık tarihi bu noktaya geldiyse bu gerçekten üreten insanların hak ettiği değeri almasıyla mümkün olmuştur."

Adana'da İki Ayrı Orman Yangını: Kısa Sürede Söndürüldü Adana'da İki Ayrı Orman Yangını: Kısa Sürede Söndürüldü

Dijital Telif Nedir?

Dijital mecralarda üretimi yapılan, dağıtılan veya kullanılan içerikleri korumak için ve kullanım koşullarının düzenlenmesidir. Telif hakkı eserin orijinalini ve orijinal eserin üreticisini korumayı amaçlamaktadır. 

AA

Editör: Arda Kemal ATAY