Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dövizden Türk lirasına geçişi teşvik etmeye yönelik yeni adımlar attı. Yapılan düzenlemelerle birlikte yabancı para cinsinden mevduatlar için zorunlu karşılık oranlarında önemli artışlara gidildi.

ABD'nin İlk Çeyrek Büyüme Verisi Piyasaları Sarsıyor ABD'nin İlk Çeyrek Büyüme Verisi Piyasaları Sarsıyor

Döviz Mevduatlarına 200 Baz Puanlık Artış

Merkez Bankası, yabancı para mevduatlara uygulanan zorunlu karşılık oranlarını tüm vadelerde 200 baz puan artırdı. Bu adımın, bankaların döviz cinsinden kaynaklarına yönelik sınırlamaları sıkılaştırarak TL’ye yönelimi artırması hedefleniyor.

Repo İşlemlerine Yeni Sınırlama

Yurt içi yerleşiklerle yapılan ve vadesi 1 yılı geçmeyen döviz cinsi repo işlemlerinde sağlanan fonlara uygulanan zorunlu karşılık oranı da 400 baz puan artırıldı. Ayrıca, bu işlemler için hesaplama yöntemi de güncellendi.

TL Mevduat Payı Artışına Zorunlu Hedef

TCMB, bankaların TL mevduat oranını yüzde 60’ın üzerine çıkarmasını teşvik etmek amacıyla, bu oranı yüzde 60’ın altında kalan bankalar için her ay 0,3 puan artırma hedefi koydu.

TL Zorunlu Karşılıklara Uygulanan Faiz Yükseltildi

TL cinsinden zorunlu karşılıklara uygulanan faiz oranı ya da telafi oranı da yukarı çekildi. Buna göre, bu oranın TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine oranı yüzde 84’ten yüzde 86’ya çıkarıldı.

İhracat Gelirlerinin TCMB’ye Satışı için Yeni Alt Limit

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın İhracat Genelgesi’nde yaptığı değişiklik kapsamında, ihracat bedellerinin Merkez Bankası’na satışında asgari oran 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak belirlendi.

Döviz Gelirlerinin TL’ye Dönüşüne Ek Destek

Firmaların döviz gelirlerini Türk lirasına çevirmesini teşvik etmek amacıyla uygulanan döviz dönüşüm desteği oranı da artırıldı. Bu oran, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 3 olarak uygulanacak.

Hazırlanan bu yeni çerçeveyle birlikte TCMB, dövizden TL’ye geçişi desteklemeyi ve finansal istikrarı sağlamlaştırmayı amaçlıyor.

Kaynak: DHA