AHMET MERT DOKUZOĞLU

Çankaya'da Hıdırellez ‘Çankaya Evleri Bahar Pikniği’ ile Kutlandı Çankaya'da Hıdırellez ‘Çankaya Evleri Bahar Pikniği’ ile Kutlandı

Ankara sevdalısı Fotoğraf sanatçısı Uğur Kavas'ın koleksiyonlardan derlediği "Musiki Muallim Mektebinden Ankara Devlet Konservatuvarına" adlı sergi, sanatseverlerle buluşurken sanatçı Uğur Kavas, serginin hikayesini anlattı. 

"Elimizden Geldiğince Geride Kalanları Yaşatmaya Çalışıyoruz" 

Ankara'ya birçok değer kazandıran fotoğraf sanatçısı Uğur Kavas, "2015 yılında Ankara'nın ünlü portre fotoğrafçısı rahmetli Osman Darcan'ın sergisini açmıştık. Arşivini oğlu bize vermişti. Konservatuvar, opera, bale fotoğrafları mevcut onları da değerlendirmek istedik. Mamak Belediyesi ile de 5-6 ay önce bir görüşmemiz olmuştu ve daimi sergi söz konusu oldu. Mamak Belediyesi de sıcak bakıyor, bu sene içerisinde olur gibi geliyor. Önce Müzik Aletleri Müzesi açılacak yakında. Ankara'nın kent belleği 20 senede büyük sekteye uğradı. Su süzgeci, İller Bankası, Havagazı fabrikası, barajdaki gazino gibi önemli yapılar gitti. Dolayısıyla biz Ankara'da ne varsa pamuklara sarmalıyız. Kent müzesi, Fotoğraf müzesi, Kent kitaplığı yok Ankara'nın, bunlar önemli eksiklikler. Cebeci stadyumu, 19 Mayıs stadyumu, atış poligonu, hipodrom gibi yapılar artık yok, bizde elimizden geldiğince geride kalanları yaşatmaya çalışıyoruz." diye konuştu.  

"Malzemeler şu an çürüyor" 

Uğur Kavas, daha önce yarıda kalan bir projeden de bahsetti. Kavas, "Altındağ Belediyesi, 6-7 sene önce bir çalışma başlattı. 10 kişilik bir gönüllü grubuyla Ulucanlar Cezaevi bahçesinde matbaa bölümü var. 900 metrekarelik bölümü bize tahsis ettiler. Antikacılardan 500 senelik sof tezgahları, seymen elbiseleri, yıkılmış binaların tavan süsleri gibi inanılmaz şeyler aldık. Mimarlar çizimini yaptı artık açılış yapılacak. Bürokratik engellemelere takıldık, malzemeler şu an çürüyor." dedi. 

"Ankara'da daha önce yapılmamış şeylere odaklanıyoruz"

Uğur Kavas, sergi için ortak çalışma yaptıkları Sabahattin Ergin'e teşekkür ederken, yakın zamanda gerçekleştirdikleri projeleri de anlattı. Kavas, "En büyük teşekkürüm Sabahattin Ergin'e. 2015 yılında tanıştık, sürekli üretiyoruz.Ankara'da daha önce yapılmamış şeylere odaklanıyoruz. Paraşüt kulesinin kitabını yaptık, atış poligonunu, Ankara'dan sahneleri yaptık. Ankara'da yetişen 3 fotoğraf sanatçısının kitabını yaptık. Osman Darcan, Burhan Özak, Fikret Kaftanoğlu'nun kitabını yaptık." diye konuştu. Kavas, gazetecilikle ilgili olarak ise, "Kağıda değmen lazım, şimdi internet yayıncılığı çıktı. Gazetecilik ölmez ama gazete yayıncılığı ölmeye başladı. Yurttaş gazeteciliği çıktı ama eski ruh kalmadı." ifadelerini kullandı.  

"Çorbada tuzum olduysa ne mutlu bana"

Sanayici ve matbaacı Sabahattin Ergin, "Aslında Ankara'lı değilim ama 1958 yılından bu yana Ankara'da yaşıyorum. Uğur ağabeyle tanıştıktan sonra Ankara'yı daha çok tanımaya başladım. Çorbada tuzum olduysa ne mutlu bana. 1970 yılından 2014 yılına kadar matbaacılık yaptım. Yazı ve kağıdın hiçbir zaman tükenmeyeceğini düşünürdüm ama artık herşey dijitale döndü. Artk kağıda dokunamıyor, kitap okuyamıyoruz." açıklamasını yaptı. 

Sergi, 5-28 Mayıs 2023 tarihleri arasında Ankaralı sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.  

Musiki Muallim Mektebi hakkında 

Musiki Muallim Mektebi, Cebeci'de Talat Paşa Bulvarı üzerinde düzenli ve bakımlı bir bahçe içerisinde yer alan yapının temeli 1927'de atılmış ve 1929 yılında tamamlanmıştır. Ulu Önder Atatürk'ün emriyle Musiki Muallim Mektebi orta dereceli okullara Müzik öğretmeni yetiştirmek üzere müzik ve sahne sanatlarınn geliştirilmesine önem vermiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk konservatuvarının temellerini oluşturan okul, 1938-1939 yılından itibaren Gazi Orta Öğretmen ve Terbiye Enstitüsü Müzik Şubesi adını almıştır. Müzik ve temsil(tiyatro, opera, bale) bölümlerinden oluşan konservatuvar, orta ve yüksek olmak üzere iki tahsil derecesinde eğitim vermiştir. 1950 yılında İstanbul Yeşilköy Bale Okulu, Ankar Devlet Konservatuvarı'nın Bale bölümü olarak eğitim vermesiyle konservatuvar gelişmiş ve günümüze kadar eğitim verilmeye devam etmiştir. Mamak Belediyesi'ne ise 1983 yılında verilmiş ve kültür merkezi olarak hizmet vermeye devam etmektedir.