Türkiye dahil toplam 23 NATO müttefikinin finansal taahhütleri sonucunda kurulan ve 11-12 Temmuz tarihleri düzenlenen Vilnius Zirvesi'nde kamuoyuna duyurulan "NATO İnovasyon Fonu", yatırım faaliyetlerine başlıyor.
Bu kapsamda, NATO İnovasyon Fonu Yönetici Ortağı Andrea Traversone, Türkiye'deki yatırım fırsatlarını değerlendirmek, derin teknolojiler alanındaki girişimler ve bu alana finansman sağlayan girişim sermayesi fonları ile görüşmek amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde 24-27 Ekim'de İstanbul ve Ankara'ya ziyaretler yaptı.
Ziyaretlerde, Türkiye'nin startup ekosistemi tanıtıldı, derin teknoloji girişim sermayesi fonları ve startuplar ile toplantılar düzenlendi.
Nato İnovasyon Fonu yetkililerini kabul eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise Türkiye'nin son 20 yılda teknoloji girişimciliği alanında büyük ilerleme kaydettiğini söyledi.
Bakan Kacır, "NATO İnovasyon Fonu yetkililerini hem doğrudan startuplarımıza hem de girişim sermayesi fonlarımız aracılığıyla Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ediyorum." dedi.
NATO İnovasyon Fonu, ittifakın güvenliğinde kritik önemi bulunan yapay zeka, büyük veri, siber güvenlik, otonom ve robotik sistemler, kuantum, biyoteknoloji, yeni malzemeler ve ileri imalat, enerji ve uzay alanlarında kritik teknolojileri geliştiren startuplara ve bu teknolojileri destekleyen girişim sermayesi fonlarına yatırım yapacak.
Türkiye adına, NATO İnovasyon Fonu'na 15 yıl boyunca yaklaşık 45 milyon euro finansman sağlayacak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 23 ülke içinde fonun 6. büyük ortağı konumunda bulunuyor.
Bakanlık ayrıca fonun performansının ve yatırımlarının izlenmesinden sorumlu olacak ve Türkiye'deki yatırım fırsatlarının fona sunulmasına katkıda bulunacak.
NATO İnovasyon Fonu yetkililerinin düzenli aralıklarla Türkiye'yi ziyaret etmeleri ve derin teknoloji alanındaki yatırım fırsatlarını değerlendirmeleri öngörülüyor.
HABER MERKEZİ