Batı Balkan turu çerçevesinde Bosna Hersek ve Kosova'nın ardından Sırbistan'a gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belgrad'da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında Stoltenberg, Sırbistan ile Kosova arasındaki gerginliği ele alarak barış ve güvenliğin korunmasında Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR) önemine vurgu yaptı. Stoltenberg, KFOR'un bölgede 20 yıldır güvenliği sağladığını belirterek, "KFOR, tüm toplulukların güvenliğinin garantisi. Sırbistan'ın da NATO ile koordinasyonu bizi son derece memnun ediyor. İki tarafa da gerginliği tırmandırmama çağrısında bulundum. Sırp Belediyeler Birliğinin kurulmasını da destekliyoruz." dedi. Ayrıca, "Belgrad ve Priştine'yi diyalog sürecine odaklanmaya davet ediyorum. Barış ve istikrara götürecek tek yol bu. KFOR, Kosova'nın kuzeyinde barış ve güvenliğin korunması görevine devam edecek." ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, Kuzey Makedonya'ya Geçecek

Cumhurbaşkanı Vucic ise Sırbistan için NATO ve KFOR ile işbirliğinin önemli olduğunu belirterek, "KFOR'un tüm topluluklar için güvenliği sağlamasına gerek yok, zira Kosova'nın kuzeyinde sadece Sırplar saldırıya uğruyor." şeklinde konuştu. Ayrıca Vucic, Kosova'daki Sırpların genel seçimde oy kullanamayacağı iddiasını gündeme getirerek, "Kurti'nin Kosova'daki Sırpların oy kullanmasına izin vermeyeceğini iddia ederek, 'Onlar Sırp olduğu için kimse bunu dert etmiyor. Onlar 2021 seçimlerinde de Kosova'daki Sırpların oy kullanmasına izin vermemişti. Bu da zaten bir şekilde mevcut gerginliğin başlangıcı olmuştu.' dedi." şeklinde açıklamalarda bulundu.

ABD’de Seçmenlerin Harris’e Desteği Artıyor ABD’de Seçmenlerin Harris’e Desteği Artıyor

Stoltenberg, Sırbistan ziyaretinin ardından Kuzey Makedonya'ya geçerek Batı Balkan turunu tamamlayacak. Sırbistan ve Kosova arasındaki sık sık yaşanan gerginliğin temel nedeni ise Sırbistan'ın, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görmesidir. Avrupa Birliği (AB) arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci ise iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde birbirini tanıma konusunda ortak bir yol bulma amacını taşımaktadır.

AA