Gazi Yaşargil, beyin cerrahisi pratiğinde, mikroskop kullanımının (mikrocerrahinin) hayata geçirilmesinde ve yaygınlaştırmasındaki katkılarıyla tanınmaktadır.

1943 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Yaşargil, Mezuniyetinin ardından İsviçre'ye giderek, Basel Üniversitesi'nde beyin cerrahisi uzmanlığı aldı. 1960 yılında doçent, 1965 yılında profesör oldu. 1973 yılında Zürih Üniversitesi Nöroşirurji Kliniği'nin kürsü başkanı oldu.

Yaşargil, mikrocerrahi alanında yaptığı çalışmalarla beyin cerrahisi alanında çığır açtı. 1967 yılında, beyin tümörlerini çıkarmak için mikroskop kullanımını ilk kez uyguladı. Bu uygulama, beyin tümörlerinin tedavisinde önemli bir gelişme sağladı. Yaşargil, ayrıca, beyin anevrizmalarının tedavisi için geliştirdiği mikroskopik tekniklerle de tanınmaktadır. Bu teknikler, beyin anevrizmalarının tedavisinde ölüm oranlarını önemli ölçüde azaltmıştır.

Yaşargil, çalışmalarıyla birçok ödüle layık görüldü. 1980 yılında, Amerikan Beyin Cerrahları Birliği tarafından "Yüzyılın Beyin Cerrahı" seçildi. 1984 yılında, İsviçre Federal Hükümeti tarafından "Liyakat Nişanı" verildi. 1995 yılında, Türkiye Cumhuriyeti tarafından "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" verildi.

Yaşargil'in çalışmaları, beyin cerrahisi alanında önemli bir dönüm noktası olmuştur. Çalışmaları, beyin cerrahisi alanındaki ölüm oranlarını önemli ölçüde azaltmış ve beyin cerrahisinin daha güvenli ve başarılı bir şekilde yapılmasını sağlamıştır.

1925'te Diyarbakır'ın Lice ilçesinde doğan Yaşargil, 2013 yılında, 88 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Dünyanın En Çirkin Kadını Mary Ann Bevan Kimdir? Dünyanın En Çirkin Kadını Mary Ann Bevan Kimdir?

HABER MERKEZİ